Pivné pohľady: Čärvääň
02.06.2022 00:15 | adrik & boboKomerčná prvotina od košického domovariča xViktorax uvarená u Padreho v Prešove. Štýl piva bol vybraný nie práve najjednoduchší - SMaSH Red Ale.
Komerčná prvotina od košického domovariča xViktorax uvarená u Padreho v Prešove. Štýl piva bol vybraný nie práve najjednoduchší - SMaSH Red Ale.
Double NEIPA od Funky Fluid s hoprate 19 gramov na liter a chmeľovým blendom Pink Boots z roku 2021, ktorý pozostáva z chmeľov HBC 630, Idaho Gem, Loral, Talus a Triumph.
Táto kooperačná Kveik IPA je výsledkom toho, že niektoré novozélandské chmele uviazli na colnici na ceste do poľského pivovaru Pinta. Keďže sa pivovar Lervig z Nórska nachádza mimo EÚ, tak sa ich "ujal". Novozélandské chmele sa im tak zapáčili, že spoločne uvarili túto IPU.
Dík Anti za tento kúsok!
Pivá od Nepomucenu ma bavia asi najviac z celého Poľska. Kto vie prečo? :)
Holy Moly je West Coast IPA z wroclawského pivovaru Brewery Hills, ktoré je citujem"Suché, jasné a trpké ako slzy pätnásťročného dievčaťa.". No dobre teda.
Juicy IPA z poľskej Zelenej hory.
Dry Hopped Sour Ale od Zichovca a ešte chmeľom Sabro? Nie je o čom!
Konečne leto. Takže na pipách čakám záplavu rôznych kyseláčov a ľahších pív. Príkladom je novinka od Falkonu - Gose s medom a lipovým kvetom.
Španielský pivovar Naparbier a ich DIP Hopped Triple IPA s obsahom alkoholu 9.2 %!
Čo vlastne ten Dip Hopping a čím sa líši od zaužívaného dry hoppingu?
Jednoducho povedané Dip hopping znamená pridanie chmeľu po ochladení mladiny pred začiatkom fermentácie. Do vysanitovanej fermentačnej nádoby sa pridá chmeľ, pridá sa voda alebo mladina zachladená na teplotu 77 °C a pripraví sa "chmeľový čaj". O hodinu neskôr (časy v rozličných pivovaroch sa rôznia; od pol hodiny po štyri) sa do tanku pridá zvyšok mladiny zachladenej na potrebnú zákvasnú teplotu. Pomerne ľahkým spôsobom sa tým získa požadovaná nádherne aromatická (vďaka myrcénu) a chmeľová chuť. Veľkou nevýhodou je, že kvasinky z takéhoto piva sa už nedajú ďalej použiť, keďže na dne tanku vznikne "chmeľové bahno".
V rámci série Coffee To Go uvaril poľský browar Maltgarden v spolupráci s kaviarňou HAYB dezertný Stout s etiópskou kávou Acacia Washed.