Rodinný pivovar Zichovec na týchto stránkach vôbec netreba predstavovať. Musím ale trošku poopraviť predchádzajúce tvrdenie, že nevedia navariť "normálne" pivo. Pil som už od nich aj ležiaky, ale radšej zostanem pri vyšších percentách a šialených kombináciách.
Apropo je libo jahodový milkshake?
Pivovar v obci Stará Turá existuje od roku 2015. Do stálej ponuky pív patrí Blonďák, Ryšavec a Brunet. Tie sú sezónne dopĺňané o vybrané špeciály. Názvy vyjadrujú farebnosť pív od svetlého, až po tmavé. Bohužiaľ sme nikdy nemali cestu okolo a mimo región sme na toto pivo nikde nenarazili, aj keď o jeho existencii sme samozrejme vedeli už dávno. Odškrtávam si teda další slovenský pivovar (vďaka R.).
BrewDog. Pre niekoho kultová, ale aj zatracovaná značka. Pre mnohých modla, iní si zas myslia, že to pankáči nikdy neboli. Jedno však treba uznať - tejto značke to proste vyšlo. A hlavne aj vďaka nej si dnes môžeš dať čosi iné ako český ležiak.
Dnes si uchutnáme ich kyseláč Quench Quake s grepom a mandarinkami.
Browar Dukla nájdete len niekoľko kilometrov od slovenských hraníc v maličkom poľskom mestečku Dukla (okolo 2000 obyvateľov). Prvé pivo navarili v januári 2015 a odvtedy sa pekne rozbehli s vrchne, ale i spodne kvasenými pivami. Navyše každú butelku (0.5 l fľaša) zdobí unikátna kreslená etiketa. A aby toho nebolo málo, "postavičky" na etiketách ožili v niekoľkých komixových zošitoch, ktoré mapujú miestnu pivnú scénu. Stále málo dôvodov zastaviť sa tu pri návšteve Duklianskeho priesmyku?
Ak raz z nejakého dôvodu nebudeš mať chuť na prechmelené alebo ultra horké pivo, ale na nejakú úplnú šialenosť, odporúčam maďarských vedcov Mad Scientist, ktorí nemajú problém vopchať do piva úplne čokoľvek si zmyslíš. A to nevravím len o ovocí. Jeden príklad za všetky - slivkové gombovce (gule) v pive. Našťastie alebo tofužiaľ Double Mango Madness je len čisto ovocné.
Moje prvé Sahti v živote. Historický štýl z Fínska. Mikka Sahti bolo uvarené Lukášom Okálom zo Šilkers Brewery a Imrom Nogellom z Beermalade. Zopár slov z varenia: "Keďže sme chceli napodobniť aj proces varenia, tak ako sa to kedysi robilo, tak sme na dno scedzovacej nádoby umiestnili vetvičky z neďalekého smreku, a do tejto hustej obilnej kaše sme pridali borievku a brezovú kôru. Áno, všetko toto sme tam pridali. Historické Sahti sa scedzovalo cez konáriky vetvičiek, odkiaľ sladina prevzala drevnaté tóny a chuť ´lesa´. Vtedy neexistovali nerezové ´falošné dná´, ale pomohli si tým čo našli v prírode."
Pri návšteve Popradu a Tatier nikdy nevynecháme návštevu minipivovaru Tatras. V prevažnej väčšine sme boli s ich bohatou produkciou nadmieru spokojný, dokonca by sa dalo napísať, že čo sa týka piva, patria medzi to najlepšie minimálne na východe Slovenska.
Z poslednej návštevy sme si doniesli Ríbezláčik 12°. Ide o ochutený Witbier s ríbezľami.
Hefeweizeny môžem. V drvivej väčšine prípadov ak na nejaký natrafím, už ho chlemtám z pohára. Pri potulkách Popradom sme narazili na pšenicu, ktorú dobre poznáme z košickej prevázky, a do ktoréj bola pridaná zdraviu prospešná kráľovná tropických kvetov - ibištek.
Niekedy sa k človek dostane k remeselnému pivu aj na miestach, kde by to vôbec nečakal. Pozdravujem do Prager Frühling 1968 (link). Tu som totiž narazil pre mňa dovtedy neznámy brnenský ehm berlínsky pivovar Schoppe Bräu. Pivovar sa narodil v štvrti Kreuzberg a je na scéne od roku 2001. V malom varí nefiltrované, nepasterizované pivá so surovinami tej najvyššej kvality a nebojí sa odbočiť z vychodenej cestičky. Ku mne sa dostali tieto berlínske pivá:
Pri receptúre tejto IPY stál americký sládok Matthew Wirtz žijúci na Slovensku. Kým som sa dostal k tomuto pivu (popravde zo skúseností s Karpatom z Tesca som edíciu True American nemal chuť vyhľadávať (patria do nej ešte Black Friday IPA a Summer Boys Ale)), Matthew z pivovaru Karpat odišiel. Recept zostal pivovaru aj po jeho odchode a Apache IPA varí pivovar aj naďalej. Úspešne?