Pivná turistika

Dvojité kyslé kvé (84/100)

14.07.2020 22:49 | adrik

BrewDog. Pre niekoho kultová, ale aj zatracovaná značka. Pre mnohých modla, iní si zas myslia, že to pankáči nikdy neboli. Jedno však treba uznať - tejto značke to proste vyšlo. A hlavne aj vďaka nej si dnes môžeš dať čosi iné ako český ležiak.
Dnes si uchutnáme ich kyseláč Quench Quake s grepom a mandarinkami.

#Wild Specialty Beer #BrewDog

Šialený alchymista (z archívu)

12.07.2020 23:45 | adrik

Browar Dukla nájdete len niekoľko kilometrov od slovenských hraníc v maličkom poľskom mestečku Dukla (okolo 2000 obyvateľov). Prvé pivo navarili v januári 2015 a odvtedy sa pekne rozbehli s vrchne, ale i spodne kvasenými pivami. Navyše každú butelku (0.5 l fľaša) zdobí unikátna kreslená etiketa. A aby toho nebolo málo, "postavičky" na etiketách ožili v niekoľkých komixových zošitoch, ktoré mapujú miestnu pivnú scénu. Stále málo dôvodov zastaviť sa tu pri návšteve Duklianskeho priesmyku?

#American IPA #Browar Dukla

Dvojité mangové šialenstvo

08.07.2020 17:39 | adrik

Ak raz z nejakého dôvodu nebudeš mať chuť na prechmelené alebo ultra horké pivo, ale na nejakú úplnú šialenosť, odporúčam maďarských vedcov Mad Scientist, ktorí nemajú problém vopchať do piva úplne čokoľvek si zmyslíš. A to nevravím len o ovocí. Jeden príklad za všetky - slivkové gombovce (gule) v pive. Našťastie alebo tofužiaľ Double Mango Madness je len čisto ovocné.

#Berliner Weisse #Mad Scientist

Moje prvé Sahti

07.07.2020 22:11 | adrik

Moje prvé Sahti v živote. Historický štýl z Fínska. Mikka Sahti bolo uvarené Lukášom Okálom zo Šilkers Brewery a Imrom Nogellom z Beermalade. Zopár slov z varenia: "Keďže sme chceli napodobniť aj proces varenia, tak ako sa to kedysi robilo, tak sme na dno scedzovacej nádoby umiestnili vetvičky z neďalekého smreku, a do tejto hustej obilnej kaše sme pridali borievku a brezovú kôru. Áno, všetko toto sme tam pridali. Historické Sahti sa scedzovalo cez konáriky vetvičiek, odkiaľ sladina prevzala drevnaté tóny a chuť ´lesa´. Vtedy neexistovali nerezové ´falošné dná´, ale pomohli si tým čo našli v prírode."

#Sahti #Šilker´s Brewery #Beermalade

Tatranský Ríbezláčik (69/100)

03.07.2020 16:53 | adrik

Pri návšteve Popradu a Tatier nikdy nevynecháme návštevu minipivovaru Tatras. V prevažnej väčšine sme boli s ich bohatou produkciou nadmieru spokojný, dokonca by sa dalo napísať, že čo sa týka piva, patria medzi to najlepšie minimálne na východe Slovenska.
Z poslednej návštevy sme si doniesli Ríbezláčik 12°. Ide o ochutený Witbier s ríbezľami.

#Witbier #Minipivovar Tatras

Pšenica s ibištekom (75/100)

29.06.2020 21:48 | adrik

Hefeweizeny môžem. V drvivej väčšine prípadov ak na nejaký natrafím, už ho chlemtám z pohára. Pri potulkách Popradom sme narazili na pšenicu, ktorú dobre poznáme z košickej prevázky, a do ktoréj bola pridaná zdraviu prospešná kráľovná tropických kvetov - ibištek.

#Weissbier #God Times Brewery

Predstavenie berlínskeho pivovaru Schoppe Bräu (z archívu)

28.06.2020 22:28 | adrik

Niekedy sa k človek dostane k remeselnému pivu aj na miestach, kde by to vôbec nečakal. Pozdravujem do Prager Frühling 1968 (link). Tu som totiž narazil pre mňa dovtedy neznámy brnenský ehm berlínsky pivovar Schoppe Bräu. Pivovar sa narodil v štvrti Kreuzberg a je na scéne od roku 2001. V malom varí nefiltrované, nepasterizované pivá so surovinami tej najvyššej kvality a nebojí sa odbočiť z vychodenej cestičky. Ku mne sa dostali tieto berlínske pivá:

#American Pale Ale #Brut IPA #NEIPA #Imperial Stout #Schoppe Bräu

Naozajstná americká IPA? (74/100)

24.06.2020 23:28 | adrik

Pri receptúre tejto IPY stál americký sládok Matthew Wirtz žijúci na Slovensku. Kým som sa dostal k tomuto pivu (popravde zo skúseností s Karpatom z Tesca som edíciu True American nemal chuť vyhľadávať (patria do nej ešte Black Friday IPA a Summer Boys Ale)), Matthew z pivovaru Karpat odišiel. Recept zostal pivovaru aj po jeho odchode a Apache IPA varí pivovar aj naďalej. Úspešne?

#American IPA #Pivovar Karpat

Fínsko - tichomorské ohromenie (79/100)

15.06.2020 22:14 | adrik

S plechovkami od fínskeho pivovaru Pyynikin Brewing Company som sa mal tú česť zoznámiť v rakúskom Lidli. Vtedy ma ani jedna z troch plechoviek (Red Ale, Session IPA ani (Session) Porter)) neuchvátila. Nebola to žiadna zverina. Skôr nuda. Na druhej strane neboli nijak technologicky chybné či nepiteľné, skôr šlo o slabšie odvary deklarovaných štýlov. V rámci akcie "ready for craft" (opäť sa mi nechce písať ďalšie úvodzovky) v slovenskom Lidli som s malou dušičkou vzal do košíka aj tento Pacific Pale Ale. Nakoniec však veľmi milo prekvapil. Že by zmenili stratégiu?

#American Pale Ale #Pyynikin Brewing Company

Morušové vínečko z trenčianskeho Lániusu (z archívu)

14.06.2020 21:50 | adrik

Základné počty máme za sebou, poďme teraz na vysokoškolskú matematiku. Tripel. Belgický trapistický pivovar Westmalle začal varit tento štýl pod názvom Superbier a v tom čase, v prvej polovici 20-teho storočia, predstavoval to najsilnejšie pivo široko ďaleko. V zložení obvykle býva až 20 % pridaného cukru s obsahom alkoholu v rozmedzí 8 až 12 %.

#Belgian Dark Strong Ale #Trenčiansky pivovar Lánius
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25] [26] [27] [28] [29] [30] [31] 32 [33] [34] [35] [36] [37]