Pivná turistika

11.05.2022 23:28 | adrik

Stratil si niečo, brácho?

Španielský pivovar Naparbier a ich DIP Hopped Triple IPA s obsahom alkoholu 9.2 %!
Čo vlastne ten Dip Hopping a čím sa líši od zaužívaného dry hoppingu?
Jednoducho povedané Dip hopping znamená pridanie chmeľu po ochladení mladiny pred začiatkom fermentácie. Do vysanitovanej fermentačnej nádoby sa pridá chmeľ, pridá sa voda alebo mladina zachladená na teplotu 77 °C a pripraví sa "chmeľový čaj". O hodinu neskôr (časy v rozličných pivovaroch sa rôznia; od pol hodiny po štyri) sa do tanku pridá zvyšok mladiny zachladenej na potrebnú zákvasnú teplotu. Pomerne ľahkým spôsobom sa tým získa požadovaná nádherne aromatická (vďaka myrcénu) a chmeľová chuť. Veľkou nevýhodou je, že kvasinky z takéhoto piva sa už nedajú ďalej použiť, keďže na dne tanku vznikne "chmeľové bahno".

Lose Something, Brah od Naparbier
Štýl: Dip Hopped Triple India Pale Ale
Zloženie: Voda, jačmenný slad, pšeničný slad, ovsený slad, chmele (Citra, Mosaic), kvasinky.
ABV: 9.2 %
Objem: 440ML (plechovka)
Minimálna trvanlivosť: 05/22 (degustácia 11.5.2022)
Aróma: Výrazne sladké po prezreté tropické ovocie, mandarínkový kompót s príjemnou chmeľovou arómou. 8.5/10
Farba: Oranžová úplne mútna tekutina. 3/3
Pena: Vysoká snehobiela až šľahačková pena s dlhou životnosťou. 3/3
Chuť: Sladká chuť plná tropického ovocia, mandariniek, kalamansi, grepov, nektariniek, džúsové, šťavnaté. Na konci veľmi jemný náznak kvasiniek. 17/20
Horkosť: Vyššia, ale príjemná chmeľová a grepovo - pomelová horkosť. 3/3
Pocit v ústach: Stredne plné telo, stredné sýtenie, hladké, alkohol takmer vôbec necítiť. 3/3
Celkový dojem: Vynikajúca a osviežujúca Triple (NE)IPA, ak si vezmeme fakt, že má 9.2 %. Alkohol je tu strašidelne ukrytý. Pri jednej istotne nezostanete. Pozor potom ale ráno na zbytkáč ;)
PS: Niečo na tom Dip hoppingu asi naozaj bude. 7.5/8
Bodovanie: 8.5 + 3 + 3 + 17 + 3 + 3 + 7.5 => 45 * 2 => 90/100

#Triple IPA #Naparbier