Pivná turistika

04.01.2023 20:37 | adrik

Úsmev

Hazy IPA s chmeľmi Sabro a Citra zo španielskeho pivovaru Naparbier.

Smile od Naparbier
Štýl: Hazy IPA
Zloženie: Voda, jačmenný, pšeničný, ovsený slad, chmeľ (Sabro, Citra), kvasinky.
ABV: 6.4 %
Objem: 0,44l (plechovka)
Minimálna trvanlivosť: 01/23 (degustácia 1.1.2023)
Aróma: Sladká vôňa po citrusoch, marakuji, mangu, ale i dule či hruške, mierna kyselkavosť a v závere aj kvasinky a alkohol. 8/10
Farba: Zlatožltá úplne mútna tekutina. 3/3
Pena: Vysoká hustá pena šľahačkovej konzistencie. Trvácna. 3/3
Chuť: Sladší úvod aj v chuti, citrusy, broskyne, dula, hruška, jemná korenistosť, ale aj kyselinka. 13.5/20
Horkosť: Vyššia a trpkejšia horkosť, ale ešte neprekáža. 2.5/3
Pocit v ústach: Stredne plné až ľahšie telo, stredné sýtenie s náznakmi hrejivosti a alkoholu. 2.5/3
Celkový dojem: V tomto kúsku cítiť rukopis pivovaru (kvasinky, alkohol), ale aj tak sa jedná o dobre piteľnú Hazy IPU. 6.5/8
Bodovanie: 8 + 3 + 3 + 13.5 + 2.5 + 2.5 + 6.5 => 39 * 2 => 78/100

#NEIPA #Naparbier

Stratil si niečo, brácho? (90/100)

11.05.2022 23:28 | adrik

Španielský pivovar Naparbier a ich DIP Hopped Triple IPA s obsahom alkoholu 9.2 %!
Čo vlastne ten Dip Hopping a čím sa líši od zaužívaného dry hoppingu?
Jednoducho povedané Dip hopping znamená pridanie chmeľu po ochladení mladiny pred začiatkom fermentácie. Do vysanitovanej fermentačnej nádoby sa pridá chmeľ, pridá sa voda alebo mladina zachladená na teplotu 77 °C a pripraví sa "chmeľový čaj". O hodinu neskôr (časy v rozličných pivovaroch sa rôznia; od pol hodiny po štyri) sa do tanku pridá zvyšok mladiny zachladenej na potrebnú zákvasnú teplotu. Pomerne ľahkým spôsobom sa tým získa požadovaná nádherne aromatická (vďaka myrcénu) a chmeľová chuť. Veľkou nevýhodou je, že kvasinky z takéhoto piva sa už nedajú ďalej použiť, keďže na dne tanku vznikne "chmeľové bahno".

#Triple IPA #Naparbier