Pivná turistika

21.10.2022 22:58 | adrik

Sláááávnostné otvorenie

Triple IPA od Amerických Baskov s obsahom alkoholu 10 %!

Grrrrand Opening od Basqueland Brewing Project
Štýl: Triple IPA
Zloženie: Voda, jačmenný, pšeničný, ovsený slad, chmeľ (Citra, Strata, Motueka, Belma, Citra Cryo), kvasinky, CO2.
ABV: 10 %
Objem: 440ML (plechovka)
Minimálna trvanlivosť: 01/23 (degustácia 19.6.2022)
Aróma: Sladší úvod plný kôstkového ovocia, citrusov, pomarančov, grepov, jemnej pšeničnej kyselinky. Celkovo svieže, aj keď ten alkohol na konci trošku už je. 8/10
Farba: Zlatooranžová úplne mútna tekutina. 3/3
Pena: Stredne vysoká snehobiela biela. 3/3
Chuť: Chuť tiež sladšia, citrusová, nektarinky, opäť jemná pšeničná kyselinka a obilninovo - alkoholový záver. 15/20
Horkosť: Nižšia chmeľovo - citrusová horkosť. Príjemná. 3/3
Pocit v ústach: Stredne plné telo, nižšie sýtenie, ihličkuje, v závere hrejivé a alkoholové. 2.5/3
Celkový dojem: Alkohol je už v tejto Triple IPE badateľný (má predsa 10%), ale netreba sa báť - je príjemné zachmelená a šťavnatá. 6.5/8
Bodovanie: 8 + 3 + 3 + 15 + 3 + 2.5 + 6.5 => 41 * 2 => 82/100

#Triple IPA #Basqueland Brewing Project

Stratil si niečo, brácho? (90/100)

11.05.2022 23:28 | adrik

Španielský pivovar Naparbier a ich DIP Hopped Triple IPA s obsahom alkoholu 9.2 %!
Čo vlastne ten Dip Hopping a čím sa líši od zaužívaného dry hoppingu?
Jednoducho povedané Dip hopping znamená pridanie chmeľu po ochladení mladiny pred začiatkom fermentácie. Do vysanitovanej fermentačnej nádoby sa pridá chmeľ, pridá sa voda alebo mladina zachladená na teplotu 77 °C a pripraví sa "chmeľový čaj". O hodinu neskôr (časy v rozličných pivovaroch sa rôznia; od pol hodiny po štyri) sa do tanku pridá zvyšok mladiny zachladenej na potrebnú zákvasnú teplotu. Pomerne ľahkým spôsobom sa tým získa požadovaná nádherne aromatická (vďaka myrcénu) a chmeľová chuť. Veľkou nevýhodou je, že kvasinky z takéhoto piva sa už nedajú ďalej použiť, keďže na dne tanku vznikne "chmeľové bahno".

#Triple IPA #Naparbier