Pivná turistika

12.03.2024 22:45 | adrik & bobo

Pivné pohľady: Vejmrda

Po veľmi dlhom čase niečo od Matušku a ich Gose Vejmrda, čo má byť tradičná pochúťka z jabĺk a chrenu, ktoré samozrejme dali aj do piva.

hodnotenie: adrik:

Vejmrda od Pivovar Matuška
Štýl: Gose
Zloženie: Pitná voda, jačmenné slady, pšeničný slad, jablčné pyré, chren, morská soľ, granulovaný chmeľ.
ABV: 4.7 %
Objem: 750 ml (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 09.04.2024 (degustácia 12.3.2024)
Aróma: Pikantné po chrene, nastrúhané jablká, ľahká kyselinka, pšenica, ale aj kvasinky. 7/10
Farba: Slamovožltá zahmlená tekutin. 3/3
Pena: Vysoká a hustá biela pena šľahačkovej konzistencie. Trvácna. Zanechávala stopy. 3/3
Chuť: Mix kyselosti po zelených jablkách, citrónoch, limetkách, cesta, obilnín,pšenice, slanosti s chrenovým dojazdom. Prekvapivo šťavnaté. 13.5/20
Horkosť: Žiadna. Takmer nepatrná trpkosť. 3/3
Pocit v ústach: Ľahké telo, stredné sýtenie, pikantné, slanší a suchší záver. 3/3
Celkový dojem: Dostaneš to, čo pivovar deklaruje: Gose s chrenom a jablkami. Prekvapivo to drží pokope, ale jedna fľaša bohato stačila. 6/8
Bodovanie: 7 + 3 + 3 + 13.5 + 3 + 3 + 6 => 38.5 * 2 => 77/100
hodnotenie: bobo:

Po dosť dlhom čase som sa nechal nalákať od Matúša Krátkeho (Pivní Ráj Olomouc, Moravská vernisáž piva,...), ktorý mi ponúkol, že mi donesie zopár pív. V podstate mi bolo jedno aké, tak som ho nechal, nech výber zváži sám. Medzi nimi bolo pivo/ejl z Pivovaru Matuška s pre mňa tak trochu "podivuhodným" názvom "Vejmrda", ha, to som fakt nevedel čo to môže byť, ani som sa s takýmto výrazom doteraz nestretol, ale ujo Gúgol mi dal lekciu, že ide o pochutinu ponúkanú hlavne na Morave, vlaste aj v Česku a je to pochutina z čerstvo nastrúhaného chrenu s jablkami (a inými ochucovadlami). Takže dnes si dám pečený bôčik a Vejmrdu.

PIVOVAR: Pivovar Matuška, U Radnice 115, 267 42 Broumy, ČR
NÁZOV: Vejmrda 
TYP PIVA: Gose, Pastry Gose, nefilter, nepaster 
ALKOHOL: 4.7%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
IBU: 15
BALENIE: 0.75l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE:  voda, jačmenné slady plzeňský a pšeničný, jačmeň, jablčné pyré, čerstvý strúhaný chren, morská soľ, lactobacillus, kyselina mliečna, chmeľ Citra a kvasinky
DÁTUM SPOTREBY:  09. 04. 2024
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 12. 03. 2024
TEPLOTA PIVA: 9° C
NÁKUP: Pivní Ráj Olomouc
CENA: 169.- Kč (cca 6.70€)

1. Aróma (1 - 10b.) : 5
Na začiatku sa objavila mierna kyslosť po šťave kvasenej kapusty, kyslejších jablkách, postupne drevnatá aróma po koriandri, ktorá pôsobila náznakovo ako po zatuchnutom dreve, v závere skôr pikantný, zemitý závan podobný chrenu, ale aj stopovo síra, kvasinky.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Slamovožltá farba, zahmlená tekutina.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena snehobielej farby tvorená jemnejšími bublinkami, stredne hustej štruktúry, stabilná, zanechala mierne mapy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 12.5
Kyslastá chuť po kyseline mliečnej, kvasenej kapuste, jablku, bielom kôstkovom ovocí (mirabelky), mierne slaná, ale aj sladkastá chuť, po korpuse, náznakovo po chrene, kvasinkách.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Žiadna chmeľová, ani iná horkosť nebola zistená.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Ľahšie telo s nižším nasýtením, mazlavejšie, záver skôr mierne do sucha, kyslastý, postupne páli, reže v pažeráku ako po kyseline mliečnej.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5
Hmm, rozporuplné, bez ohľadu na to, či vám "sadne", alebo nie. Po ochutnaní som našiel na sociálnej sieti popis od pivovaru Matuška, cit.: "Pivo je krásně vyvážené, v aroma je cítit křen, v chuti se jablka hezky pojí s křenem a s mořskou solí a výsledkem je tak velmi unikátní Gose, které určitě stojí za ochutnání.", tak neviem, asi som chutnal inú vejmrdu. Tak, aspoň za ten experiment (ktorý môže osloviť skalných a "pokeminatizátorov" :), dík Kubo za to slovo :) ) nejaký ten bod plus v celkovom hodnotení, ale bôčik som nakoniec nechal v chladničke. 
Hodnotenie: 34 - 68 - 6.8/10

#Gose #Pivovar Matuška