Račansky suchár
Ďalšie pivo od pivovaru U Ábela z bratislavskej časti Rača. Cajch má byť "veľmi hlboko prekvasené pivo s nižšou sladovu plnosťou s intenzívnym suchým dozvukom. Skladba štyroch druhov chmeľu dáva chuti a vôni náznaky ihličnanov, ale aj čerstvej broskyne, marhule, či limetkovej kôry a zároveň tropickej maracuje."
Cvipoch od Pivovar U Ábela
Štýl: Brut IPA
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ a kvasinky.
ABV: 5.2 %
Aróma: Nasladlá, marhuľová, so štipkom kvetiniek a živice. 6.5/10
Farba: Svetlejší jantár, takmer bez zákalu. 2.5/3
Pena: Silnejšia bublinková biela pena sa pomaličky po otvorení plazila z fľaše von. Po čase opadla aj z pohára. 1.5/3
Chuť: Opäť sladkastá, ovocná, marhule, broskyne. Do toho všetkého silnejšie chmeľová chuť, ale aj náznaky počiatočnej oxidácie. 13/20
Horkosť: Slabšia, skôr iba po suchom chmelení (jemne trávnatá). 1.5/3
Pocit v ústach: Ľahšie telo, minimálne nasýtenie, málo suché. Celkovo pôsobí dosť rozhádzane. 1.5/3
Celkový dojem: Za mňa chaoticky vysladané resp. nevyskladané pivo. Povedal by som, že aj trochu mimo štýl. Bez enzýmov (amyloglukozidáza) a s použitím iba kvasiniek na relatívne vyššie prekvasenie? Alebo ak aj aj, tak výsledok je dosť rozpačitý. Málo suché (nedostatočne prekvasené? + náznaky gushingu?) a aj obsah alkoholu mohol kľudne vyletieť o niečo vyššie. 4/8
Bodovanie: 6.5 + 2.5 + 1.5 + 13 + 1.5 + 1.5 + 4 = 30.5 * 2 = 61/100