Pivné pohľady: Traja Huncúti III.
Ďalší rok za nami a je tu opäť ďalší vianočný set pív z pivovaru Huncút z Tomášoviec zo Stredného Slovenska.
Pale Ale od Pivovar Huncút
Štýl: Pale Ale
Zloženie: Voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, kvasnice.
ABV: 4.5 %
Objem: 500 ml (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 30.01.2023 (degustácia 30.12.2022)
Aróma: Sladšie, veľmi sladové, surové zrno, slad, karamel, náznaky DMS (zeler), oxidácie (marmeláda, kartón) s drevnatou horkosťou na konci. 5/10
Farba: Zlatožltá takmer číra tekutina. 3/3
Pena: Vysoká a hustá snehobiela pena. Trvácna. 3/3
Chuť: Chuť rovnaká ako aróma, neprekvaseá sladina, slad, zrno, obilie, karamel, DMS a oxidácia. 10/20
Horkosť: Drevnatá a tanínová nie zrovna príjemná horkosť po rozvarených pluhách. 1.5/3
Pocit v ústach: Ľahšie telo, nižšie až takmer žiadne sýtenie, lepkavé, bez rezkosti, mŕtve. 1.5/3
Celkový dojem: Verím, že táto sladkastá tekutina môže niekomu aj chutiť. Kebyže mi niekto povie, že toto je akýsi pokus o nealko, tak s veľkým sebazaprením budem súhlasiť. Ale ako Pale Ale veľká nuda s technologickými chybami. 4/8
Bodovanie: 5 + 3 + 3 + 10 + 1.5 + 1.5 + 4 => 28 * 2 => 56/100 Forgach od Pivovar Huncút
Štýl: Slovak Herbal Ale
Zloženie: Voda, jačmenný, pšeničný a ovsený slad, upravený chmeľ, exkluzívna zmes kvetov a bylín, kvasnice.
ABV: 4.5 %
Objem: 500 ml (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 30.01.2023 (degustácia 30.12.2022)
Aróma: Obdobná sladká aróma ako pri predchádzajúcom pive. DMS, oxidácia, drevnatá horkosť, veľmi ľahký "závan" neurčených bylín a štipľavosti. Záver kvasinkový po handričke. 5/10
Farba: Zlatožltá takmer číra tekutina. 3/3
Pena: Vysoká a hustá biela pena. Trvácna. 3/3
Chuť: Obdobne sladkasté, sladina. Aj v chuti je trošku niečo ako byliny či štipľavosť, ale hneď to prevalcujú spomínané chyby, takže ich nie je možné identifikovať. 10/20
Horkosť: Skôr tanínová po pluhách. 2/3
Pocit v ústach: Ľahšie telo, nižšie až takmer žiadne sýtenie, lepkavé, bez rezkosti, mŕtve. 1.5/3
Celkový dojem: Rovnaké pivo, len s bylinami a kvetmi, ktoré ledva zachytíte. 4/8
Bodovanie: 5 + 3 + 3 + 10 + 2 + 1.5 + 4 => 28.5 * 2 => 56/100 India Pale Ale od Pivovar Huncút
Štýl: IPA
Zloženie: Voda, jačmenný a ražný slad, upravený chmeľ, kvasnice.
ABV: 5.4 %
Objem: 500 ml (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 30.01.2023 (degustácia 30.12.2022)
Aróma: Sladké, ľahko oxidácia, DMS, sladové, nejasné náznaky chmeľu, trošku kvetinky, byliny, veľmi decentne citrusy s kvasinkami a handričkou na konci. 5/10
Farba: Zlatistá takmer číra tekutina. 3/3
Pena: Vysoká a hustá biela pena. Trvácna. 3/3
Chuť: Opäť tá sladkosť, čerstvo našrotovaný slad, karamel, DMS, jemnučká ostrosť po raži. 10.5/20
Horkosť: Nepatrná horkosť po chmeli, skôr platonická, homeopatická, viac bylinná a tanínová. 1.5/3
Pocit v ústach: Ľahšie telo, nižšie až takmer žiadne sýtenie, lepkavé, bez rezkosti, mŕtve. 1.5/3
Celkový dojem: To isté len v bledomodrom. IPA bez chmeľu. Nuda číslo tri. 4.5/8
Bodovanie: 5 + 3 + 3 + 10.5 + 1.5 + 1.5 + 4.5 => 29 * 2 => 58/100
Zbytočne vyhodené peniaze. Ani jedno pivo nedopité a načo by aj? Všetky tri ejly identické, teda s identickými chybami.
Tie najzákladnejšie odporúčania: Zmeniť šrotovanie, pozor na DMS pri chmeľovare a ochladzovaní mladiny a hlavne nešetriť surovinami (IPA bez chmeľov?). Tým by som určite začal.
Nechcem už aj tak prilievať olej do ohňa, ale nedá mi nepoložiť otázku: Aj takéto pivá sa učia variť na Strednej odbornej škole Pod Bánošom v Banskej Bystrici? Takto sa ďalších päť rokov s pivovarníctvom na Slovensku zase nikde nepohneme. Idem to zapiť bohužiaľ niečím zahraničným ... Dnes skúsim už tretiu "vianočnú" sadu troch pív/ejlov pivovaru Huncút. Tentoročný "mix" je na pohľad jednoduchší, aspoň čo sa týka označení pív ako Forgach Herbal Ale, Pale Ale a IPA India Pale Ale.
Minulý rok v packu boli pivá/ejly označené ako Vienna Ale, Red Rye Mango New England IPA a Orange Chocolate Stout., pred dvoma pack obsahoval Oat Ale, Red Rye IPA a Nut Stout. Tradične :) sme aj tohtoročné pivá/ejly hodnotili s Adrikom samostatne, naše poznatky, honotenia si môžete porovnať...
hodnotenie: bobo:
PIVOVAR: Chester s. r. o., Banská Bystrica, Pivovar Huncút, Viešťanská 166/1, 985 56 Tomášovce, SK
BALENIE: pack 3x500ml sklo fľaša hnedej farby, cena 12€ s dopravou
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 29. 12. 2022
DÁTUM SPOTREBY: 30. 01. 2023
TEPLOTA PÍV: 9°C
NÁZOV: Forgach Herbal Ale
TYP PIVA: Herbal ale, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.5%
STUPŇOVITOSŤ: 11°
ZLOŽENIE: voda, jačmenný, pšeničný a ovsený slad, upravený chmeľ (?), "exkluzívna zmes kvetov a bylín", kvasninky vrchnej fermentácie
1. Aróma (1 - 10b.) : 5
Výraznejšia vôňa po surovom, nesladovanom obilnom zrne, nasládla po neprekvasenej sladine, mierne po diacetyle, bez identifikovanej chmeľovej vône, mierne po bylinkách (prevláda materina dúška), náznaky mediciálnych tónov, postupne po oteplení sa výraznejšie prejavuje korenitosť, po kvasinkách.
2. Farba (1 - 3b.) : 2
Tmavšia jantárová, broskyňovo-sivastá farba tekutiny, výraznejšie zahmlená.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena bielej farby tvorená drobnými, jemnými bublinkami, stredne hustej štruktúry, s dobrou retenciou, zanechala čipku.
4. Chuť (1 - 20b.) : 10
Chuť po nesladovaných, surových obilninách, jemne kyslastá stopa po pšenici, oxidačná sladkosť, mokrý kartón, náznaky chute lúčných bylín, jemne fenolová korenistá stopa po kvasinkách.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Nízka intenzita chmeľovej horkosti, korenistá, v závere štipľavejšie, až pálivé tóny, na hrane astringentu.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Ľahšie až stredne plné telo, stredne nasýtené, jemne ihličkuje, prázdnejšie, skôr suchšie.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 3.5
Myšlienka ponúknuť takýto výrobok je dobrá,... zapojiť v regióne, ktorý dosť trpí nezamestnanosťou, menším záujmom, ale nič to nieje, ak produkt, ktorý som dnes ochutnal je podpriemerný s radom technologických chýb, myslím si, že ak je zapojených do tohto projektu viacero subjektov, mal by byť špičkový. Možno to niekomu stačí byť podpriemerný, alebo priemerný, ako tento produkt, ale to nie je cesta, aj akokoľvek sa snažíte... a to už šesť rokov. Takže, tento produkt som ani nedopil, teda len povinnú skúšobnú vzorku 150ml... a to na tri krát :(... čo tak pripraviť profilovo čistý, priamočiary pale ejl a na ňom budovať ďalšie verzie, či s bylinami, koreninami,...?
HODNOTENIE: 26.5 - 53 - 5.3/10 NÁZOV: Pale Ale
TYP PIVA: Pale Ale, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 4.5%
STUPŇOVITOSŤ: 11°
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, upravený chmeľ, kvasinky
1. Aróma (1 - 10b.) : 4.5
Výraznejšia vôňa po surovom nesladovanom obilí, oxidačná nasládlosť, celkom citeľná aróma diacetylu, chmeľová neidentifikovaná, mierne kyslasté tóny, korenisté po práci kvasiniek.
2. Farba (1 - 3b.) : 2.5
Jantárovo-zlatistá farba tekutiny, veľmi jemne zahmlená.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká pena bielej farby, tvorená menšími bublinkami, stredne hustá, dobrá retencia, zanecháva miernu mapu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 8
Nasládla po menej prekvasenej sladine, výraznejšia prítomnosť diacetylu (čo má tu robiť v pale ale?), varená zelenina, kukurica (DMS), oxidačná nasládlosť, kvasinky.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Nevýrazná, náznaková chmeľová horkosť, trávnatá, postupne sa prejavuje a naberá na intenzite trieslovinová trpkosť po pluhoch (nevhodné, neustrážené časy a teploty pri vysladzovaní), prázdna dlhotrvajúca horkosť, skoro zvieravá, nevhodná.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Stredne až ľahko pôsobiace telo na hrane vodnatosti, nižšie nasýtené, drsne pôsobiac záver, suchšie.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 3.5
Ak tento ejl má byť základom vyššie hodnoteného Forgacha, tak sa ani nie je čo čudovať, ejl s radom základných technologických chýb, ktoré sa tu jasne prejavili (u Forgacha to mierne zlepšili pridaná zmes bylín), nedopité, nie je prečo. Podpriemerný ejl.
HODNOTENIE: 23.5 - 47 - 4.7/10 NÁZOV: IPA India Pale Ale
TYP PIVA: IPA, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 5.4%
STUPŇOVITOSŤ: 13°
ZLOŽENIE: voda, jačmenný a ražný slad, upravený chmeľ, kvasinky
1. Aróma (1 - 10b.) : 5.5
Výraznejšia citrusovo-cukríková aróma, po kôre citrusov, gerianol, parfémová, v pozadí kvasinková.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Zlatistá farba tekutiny, mierne opalizujúca.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká, až vyššia pena bielej farby, tvorená rôzne veľkými bublinkami, hustejšia, dobrá retencia, zanechala miernu čipku.
4. Chuť (1 - 20b.) : 10
Chuť po citrusoch, jemne kyselkavé tóny po limetke a pšenici, v pozadí džemovo, cukríkovo sladkasté, oxidačné, náznaky po kove, jemne pikantné tóny, kvasinková stopa.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Stredná intenzita horkosti po kôre citrusov, trpkejšia, drevnatá, zvieravá, v závere suchšia, nevybalansovaná.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Stredne plné telo, stredne nasýtené, mierne ihličkuje, náznakovo mazlavé, dojazd do sucha.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4
Takéto "ipy" sa varili pred desiatimi a viac rokmi, na začiatku výraznejšia chmeľová aróma však nekomunikuje s horkosťou, ktorá je drsnejšia, zvieravá, plochá. Skoro SKIPA, len popravde a našťastie ten karamel tu chýba. Priemerná pitelnosť, jediné, ktoré by som ešte vypil, ak by nebolo čo iné,... ale len na silu.
HODNOTENIE: 29 - 58 - 5.8/10
Na záver:
Po tejto ochutnávke/neochtnávke mi zišlo na um, že tri krát a dosť,... s ľútosťou musím skonštatovať, že to boli znovu "vyhodené" peniaze,... už počujem, tak načo to robíš, moja odpoveď znie, že vždy sa snažím dať šancu, ale som nepoučiteľný. Znovu musím skonštatovať, že produkty tohto pivovaru, akokoľvek sa snaží (dokonca aj aktivitami na škole! SOŠ v BB, gastre, kultúre...) sú podpriemerné, nedostali sa z tretej ligy ani o stupienok vyššie, majú rovnaké, opakujúce sa technologické chyby,... až na jedno, ktoré som ochutnal koncom roka 2020 - Stout 13.5°... alebo mám jednoducho na ich produkty tak často smolu?