Pivné pohľady: Definícia harmónie
Nie je to prvá a ani druhá kooperácia veľkého a remeselného pivovaru. Tentoraz sa spolu stretli lietajúci sládok Budvaru Aleš Dvořák so sládkom minipivovaru Axiom Kjetilem Jikiunem a vytvorili hybrid ležiaku a Saisonu. Čo z toho vzniklo a ako to chutilo?

Definition of Harmony od Axiom Brewery / Budějovický Budvar
Štýl: Saison
Zloženie: Voda, jačmenné slady, pšeničné slady, chmeľ (Premiant, Harmony), kvasnice.
ABV: 6.5 %
IBU: 30
Objem: 0,5L (plechovka)
Minimálna trvanlivosť: 17.11.2021 (degustácia 12.1.2021)
Aróma: Vo vôni vyniká skôr profil Saisonu, ležiakový je celkom potlačený, aj keď sa dá rozpoznať sladovejšia linka. Drsnejšie, jemne pikantné a korenisté, cítiť kvasinky, stajňu. 7/10
Farba: Mútna zlato oranžová tekutina. 3/3
Pena: Stredne vysoká biela pena, ktorá celkom rýchlo opadla. 2.5/3
Chuť: V chuti sa viac prejavuje ležiak - je sladovejši a sladší, obilninový a trošku aj múčny, ale sú tam aj náznaky Saisonu: ľahko grep, pomaranč a akoby umelá chemická citrónová chuť (citrodeko, saponát, čistiaci prostriedok), kus drsnejšie, málinko funky, záver kvasinkový. 13.5/20
Horkosť: Stredná až vyššia grepovo - chmeľová horkosť. Dlhotrvajúca. 2/3
Pocit v ústach: Stredne plné telo, nižšie sýtenie, pichľavé na jazyku, poriadne suché a jemne hrejivé. 2.5/3
Celkový dojem: Toto pivo určite nie je pre bežných konzumentov. V lokáloch tretej a štvrtej cenovej skupiny by vás s ním poslali viete kam. Je to naozaj taký mix, hybrid, základ je možno ležiak, ale viacmenej prevláda Saison - sladší, ale s drsnejším profilom. Ako experiment fajn, ale či to bude mať komerčný úspech ... ja si myslím, že skôr nie. 5.5/8
Bodovanie: 7 + 3 + 2.5 + 13.5 + 2 + 2.5 + 5.5 => 36 * 2 => 72/100

hodnotenie: bobo:
PIVOVAR: Axiom Brewery s. r. o., Průmyslová 3, Prostějov, v spolupráci s Českobudějovický Budvar n. p., ČR
NÁZOV: Definition of Harmony
TYP PIVA: Hybrid, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 6.5%
STUPŇOVITOSŤ: 14°
IBU: 30
EBC: 6
BALENIE: 500ml al plechovka
ZLOŽENIE: voda, jačmené a pšeničné slady, chmeľ Harmony a Premiant, kvasinky spodnej a vrchnej* fermentácie
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 12. 01. 2022
TEPLOTA PIVA: 8°C
NÁKUP: Drinkshop.sk, Trenčín
CENA: 2.84€
1. Aróma (1 - 10b.) : 6.5
Kyslejšia aróma po pšenici, ale aj náznaky funky, brett, wild, bieleho vína, egrešov, následne v pozadí aj jemná korenistá aróma.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Zahmlená tekutina svetlejšej zlatistej farby.
3. Pena (1 - 3b.) : 2
Vysoká pena bielej farby, napenená, tvorená menšími bublinkami, šumivá, rýchlejšie opadla, zanechala veľmi jemné stopy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 13
Sladovo-sladkastý základ s následným prechodom k kyslejším tónom po pšeničnom slade, funky, leukoplaste, korenisté, pôsobí neharmonicky, dosť plocho.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Intenzita chmeľovej horkosti je stredná, kvetinková, korenistá.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5
Ľahké, až stredne plnšie telo, mazlavé, stredne nasýtené, sladkasto-korenisto-kyslý záver, trpkejšie, s dlhodobým hrejivým pocitom.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5
Tak trochu rozporuplné, hybrid, ktorý mi nebude chýbať, pôsobí zvláštne, najviac mi prekážala hrejivosť, až pálivosť v závere. Definíciu harmónie som v tomto prípade asi nepochopil, ale za experiment a odvahu bod plus.
HODNOTENIE: 35 - 70 - 7.0/10
* použitý kmeň kvasiniek Lallemand Belle Saison?, výsledný senzorický profil by sa aj celkom zhodoval.