Pivná turistika

25.12.2020 22:38 | adrik

Takáto ruská invázia by nikomu nevadila

V roku 2013 vyhral tento Russian Imperial Stout, uvarený Peťom "Bobom" Bognárom a Jožkom Buňom ešte vo vtedajšom Buntavare, Výročnú cenu Slovenskej pivovarníckej akadémie Pivo roka. Odvtedy svetom pretieklo veľa piva. Po rokoch sa recept mierne upravil a uvaril v košickom Hostinci.

Mal som ho možnosť koštnúť trikrát. Teda štyrikrát, ale to prvé letmé ochutnanie ešte počas prvej vlny korony nepočítam, pretože sa RIS vtedy ešte len začal chuťovo zaobľovať.

Prvé naozajstné, aj keď nie opäť ideálne stretnutie, bolo v košických Dobrých časoch, kde nám pristál brutálne podchladený a vo veľkom pohári. Chvíľu trvalo, kým sme z neho na studenej terase čosi vydolovali. ABV v tej zime kleslo na 7.6 %. Záhada.

Druhé azda najpríjemnejšie stretnutie bolo v Ohnisku. Vonku ešte väčšia kosa (nakoniec nám aj posnežilo), takže čo s tým? Organizátori vymysleli geniálnu vec - načapované pivo, aby dosiahlo požadovanej teploty, sa na chvíľu zohrialo v peci, dočapovala sa mu pena a dostali ste ho ešte "dymiace". Pri tej teplote sa parádne predstavili jeho korenisté arómy a chute (škorica, sladké drievko až vanilka). Tam by šlo bodové hodnotenie ešte vyššie.
A do tretice po vianočnej žranici aj fľašková verzia. Veľká škoda, že sme nestihli a asi ani už nestihneme čapované priamo v pivovare Hostinec.
RIS od Wardrobe Beer Manfactury / Buntavar / Pivovar Hostinec
Štýl: Russian Imperial Stout
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ.
ABV: 8 %
Objem: 750ml (zelená sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 22.2.2021 (degustácia 24.12.2020)
Aróma: Príjemná a zladená aróma tmavých a pražených sladov, kávovina, až kavenky a tatranky. 8.5/10
Farba: Tmavohnedá až čierna neprehľadná farba. 3/3
Pena: Vysoká hnedastá pena s väčšími bublinkami, zato s kratšou životnosťou. 3/3
Chuť: Sladšia sladová chuť. Výrazne kávovinové, biela káva, pražené až spálené tóny. Náznaky korenia, škorice, vanilky, trošku aj kakaa a tiež jemnučkej kyslosti po lesnom ovocí z pražených sladov. 18/20
Horkosť: Stredná horkosť skôr po pražených sladoch ako po chmeli. 3/3
Pocit v ústach: Plné telo, nižšie sýtenie, jemne olejnaté. Hrejivé, alkohol trošku vykukuje až po zohriatí. 3/3
Celkový dojem: Veľmi dobre piteľný RIS. "Oteplený" či "prihriaty" je ešte lepší. Tak toto si zopakujem hocikedy, hocikde a rád. 7.5/8
Bodovanie: 8.5 + 3 + 3 + 18 + 3 + 3 + 7.5 = 46 * 2 = 92/100

#Russian Imperial Stout #Wardrobe Beer Manufactury #Buntavar #Pivovar Hostinec