Pivné pohľady: Pivnot Brut
Spojením pivovaru Čierny kameň a muštu z rodinného vinárstva Domin & Kušický vznikla u nás nie ešte tak rozšírená Brut IPA s menom Pivnot.

Štýl: Brut IPA
Zloženie: Voda, jačmenný slad, ryžové vločky, hroznový mušt, chmeľ, kvasnice.
ABV: 7.3 %
Objem: 0.5l (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 2.02.21 (degustácia 19.1.2020)
hodnotenie: adrik:
Aróma: Výrazne vínna, hroznová. Jemne ostrejšia. 8/10
Farba: Svetlo zlatistá. Úplne číra tekutina. 3/3
Pena: Vysoká biela šumivá pena. 3/3
Chuť: Nepatričné pivné stopy. Prevláda mušt, víno, hrozno. Skôr teda ovocná. Na pozadí jemne sladová až obilninová dochuť. 16/20
Horkosť: Takmer žiadna. 3/3
Pocit v ústach: Nižšie telo (to je ale spôsobené vyšším prekvasom), vysoko šumivé (ako sekt) a poriadne suché. 3/3
Celkový dojem: Možno viac víno ako pivo. Vysoký prekvas sa postaral o peknú voltáž, ktorá je ale spoľahlivo ukrytá. Za mňa veľmi pitná Brut IPA s hroznovým muštom. Pozdravujem do Liptovských Revúc a Veľkého Krtíša. 6.5/8
Bodovanie: 8 + 3 + 3 + 16 + 3 + 3 + 6.5 = 42.5 * 2 = 85/100
Celkom zaujímavý počin sa udial v pivovare Čierny kameň, uvarili ejl v štýle Brut IPA s pridaním hroznového muštu z rodinného vinárstva Domin & Kušický z Veľkého Krtíša. Vinárstvo produkuje vína v Bio kvalite.

NÁZOV: Pivnot
TYP PIVA: Brut India Pale Ale
ALKOHOL: 7.3%
STUPŇOVITOSŤ: 13°
BALENIE: 0,5l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmený slad, ryžové vločky, hroznový mušt Pinot Noir, chmeľ, kvasnice
DÁTUM SPOTREBY: 02. 02. 2021
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 24. 01. 2021
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 7°C
hodnotenie: bobo:
1. Aróma (1 - 10b.) : 6
Ovocná po bielom hrozne, stopa po oxidačnej vínnej aróme, cítiť aj mierne zatuchnuté drevo, objavuje sa aj alkohol.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetlozlatistá až slamová farba, celkom číra tekutina, v štýle.
3. Pena (1 - 3b.) : 2
Stredne vysoká pena snehobielej farby, šumivá, napenená, ľahšia, rýchlejšie opadla, zanecháva minimálnu stopu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 13
Veľmi ľahká sladová kostra s ľahšou chuťou po ovocnej kyselinke z muštu (to je celkom OK), ale na konci zvieravá, alkoholová.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2
Veľmi nízka intenzita chmeľovej horkosti, náznaky bylinnej, v pozadí sa objavuje drevnatá, trieslovinová horkosť.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5
Ľahké telo, stredne nasýtené, mierne ihličkuje, na záver sa objavuje hrejivosť, drsnejší alkohol.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4.5
Základ je celkom fajn, teda ak sa bavíne o štýle, celkom sa vydaril, len je také ako celok rozporuplné, na jednej strane pekne zvládnutá farba tekutiny, suchšie ľahšie telo, na druhej strane nie celkom zvládnutá vôňa, trpkejšia, ale aj trieslovinová horkosť (pravdepodobne spôsobená muštom) a drsnejšia alkoholová hrejivosť, možno aj vyššie nasýtenie by bolo prínosom. Kvitujem, ako pokus priniesť na trh niečo zvláštne, aj dobrá myšlienka použiť hroznový mušt, len výsledok v chuti a vôni sa mi vidí tak trochu rozpačitý. Aj cez to všetko, celkom zaujimavý počin. Iste osloví "naturalistov", ktorým neprekáža drsnejšia drevitosť a alkoholová hrejivosť.
HODNOTENIE: 34 - 68 - 6.8/10