Pivná turistika

29.11.2020 20:18 | adrik & bobo

Pivné pohľady: Pán IPA

Prvý počin kočovníkov Mr. Nik v štýle American IPA navarený v piešťanskom pivovare ŽiWELL.

Pán IPA od Remeselný pivovar MR.NIK
Štýl: American IPA
Zloženie: Voda, jačmenné slady, chmeľ, kvasnice.
ABV: 6 %
IBU: 50
Objem: 0,7l (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 29.12.2020 (degustácia 26.11.2020)

hodnotenie: adrik:

Aróma: Surovejšia sladová, sladká, diacetyl (niekoľko dní otvorené maslo s pachom chladničky, pukance), ale taktiež jemne chmeľová, kvetinková. 5.5/10
Farba: Jantárová. Tekutina je číra. 3/3
Pena: Vysoká biela šľahačková pena. 3/3
Chuť: Opäť surový slad, diacetyl, odlakovač - prechmelené, vyššie alkoholy. 11/20
Horkosť: Celkom zvieravá, nevhodná, prekáža, cítiť tanín. 1/3
Pocit v ústach: Ľahšie až prázdnejšie telo, nižšie sýtenie, suchšie na konci, silne alkoholové, hrejivé. 1.5/3
Celkový dojem: Bohužiaľ neviem nájsť nič pozitívne na tomto pive aj keď som bol v prípade prvého piva kočovníkov z Považskej Bystrice pri bodoch až priveľmi pozitívny. A chcel som byť viac ... Tiež by možno bolo na debatu, či je s výsledkom spokojný pivovar, v ktorom pivo varili. 4/8
Bodovanie: 5.5 + 3 + 3 + 11 + 1 + 1.5 + 4 = 29 * 2 = 58/100

Na začiatok asi takto, nie je všetko z remeselných pivovarov, obzvlášť kočovných všetko s kostolným poriadkom, teda chcel som povedať, že pivá z remeselných, resp. kočovných pivovarov majú častokrát veľmi vážne senzorické chyby, ktoré priaznivci týchto pivovarov často prehliadajú, nevedia o nich, alebo ich nechcú priznať z rôznych dôvodov. O to viac ma mrzí, že to prehliadajú samotní sládkovia, resp. zodpovedné osoby za kvalitu z "kamenných" pivovarov. Jedným z takýchto prípadov, teda chybného piva je IPA , ktorú som si "vynútil" (a zaplatil) od pivovaru (zatiaľ kočovného) Remeselný pivovar Mr.Nik.
PIVOVAR:  Mr.Nik s. r. o., uvarené v pivovare Prvý piešťanský pivovar s. r. o., Rekreačná 3, Piešťany, SK
NÁZOV: Pán IPA 14°
TYP PIVA: označené ako American IPA
ALKOHOL: 6.0%
STUPŇOVITOSŤ: 14°
BALENIE: 0.7l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE:  voda, jačmenné slady, chmeľ, kvasninky
DÁTUM SPOTREBY:  29. 12. 2020
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 27. 11. 2020
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 9°C

hodnotenie: bobo:

1. Aróma (1 - 10b.) : 3
Výraznejšia aróma po karamele a hlavne masle, kukuričných maslových pukancoch (diacetyl), absolútne nevhodné pre deklarovaný štýl, veľmi vo vôni pripomína rad ležiakov produkovaných v SR, resp. ČR malými pivovarmi. Táto aróma je dlhotrvajúca. Chmeľová stopa absolútne prevalcovaná spomínaným diacetylom.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Jantárová farba, veľmi jemne zahmlená blížiaca sa k čírosti.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena snehobielej farby, tvorená menšími bublinkami, stabilná, tvorí čipku.
4. Chuť (1 - 20b.) : 7
Tak, ako vo vôni okrem sladovo-karamelového základu sa výraznejšie prejavuje chuť po maslových karamelkách, kukuričných pukancoch, masle, nevhodná chuť k tomuto štýlu - diacetylu. Taktiež nasládla, po mokrom kartóne čo je prejavom oxidácie.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2
Chmeľová horkosť je nižšej, až strednej intenzity, kvetinkovo - bylinná s mierne trávnatým, trieslovinovým zakončením.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Stredne plné telo, stredne sýtené, nasládly charakter s trpkejšou horkosťou v závere.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 2
Tak, takto, ... ani priemerná IPA nemôže mať šancu presadiť sa v tvrdej konkurencii, nie AIPA s takým výrazne problematickým profilom chýb, ktoré absolútne deklasujú tento ejl. Iste ak poväčšina priemerných íp, ktoré produkujú slovenské remeselné/kočovné pivovary sa vidí producentom a väčšine konzumentov za dobré, opak je často pravdou. A tu je príklad nezvládnutej aipy pripomínajúcej nevydarené ľahko nachmelené ležiaky väčšiny slovenských a českých malých pivovarov, o kočovníkoch ani nehovorím. No, veľa chýb na malom pieskovisku, tak aj veľké sklamanie. Nerád to píšem, ale tentoraz som musel. Nič proti producentovi, veď je to pravdepodobne komerčná prvotina, len nerozumiem pivovaru, resp. zodpovedným v nom, že dovolili "novicovi", aj keď si to zaplatil, pustiť takéto niečo medzi konkurenciu, ... aj v týchto, pre pivovarníkov (nie len nich) ťažkú dobu. 
P. S. 1. fakt, ani deci som nedal :(
P. S. 2. fakt, nejde mi o "odstrelenie" tohto piva, resp. zatiaľ "kočovníka", skôr námet na zamyslenie, komu takéto pivo/ejl pomôže ...
Hodnotenie: 21.5 - 43 - 4.3/10

#American IPA #Remeselný pivovar MR.NIK