Pivná turistika

03.01.2022 21:00 | adrik & bobo

Pivné pohľady: Mix historických pivných štýlov Camba Bavaria 2/2

Druhá časť mixu historických pivných štýlov od bavorského pivovaru Camba Bavaria. Dnes to boli Gose (tento jeden z najstarších nemeckých pivných štýlov hádam netreba predstavovať) a Emmer (pivo uvarené s prídavkom historickej odrody pšenice.).

hodnotenie: adrik:

Gose od Camba Bavaria
Štýl: Gose
Zloženie: Voda, jačmenný slad, pšeničný slad, chmeľ, kvasinky.
ABV: 4.5 %
IBU: 16
Objem: 0,33L (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 28.07.2022 (degustácia 3.1.2022)
Aróma: Nevtieravá kyslosť po citróne a limetke, troška pšenice, troška slanosti a jemne korenistý podtext. 8/10
Farba: Zlatistá až svetložltá takmer priehľadná farba. 3/3
Pena: Milimetrová šumivá biela pena, ktorá opadla behom sekundy. 3/3
Chuť: Ľahká, nie ostrá mliečna kyslosť po citróne, zelenom jablku, temer nebadateľne korenisté - tiež hruška, na pozadí s jemnou slanosťou a pšenično - obilninovým dojazdom. 17.5/20
Horkosť: Žiadna, takže v štýle. 3/3
Pocit v ústach: Ľahšie, no nie vodnasté telo, vyššie až šumivé sýtenie, suchšie na konci. 3/3
Celkový dojem: Príkladné excelentné čisté Gose s jemnučkým rukopisom pivovaru, ale ten vôbec nevyrušuje v piteľnosti. 7.5/8
Bodovanie: 8 + 3 + 3 + 17.5 + 3 + 3 + 7.5 = 45 * 2 => 90/100
Emmer od Camba Bavaria
Štýl: Emmer
Zloženie: Voda, jačmenný slad, pšeničný slad, chmeľ, kvasinky.
ABV: 5.2 %
IBU: 13
Objem: 0,33L (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 28.07.2022 (degustácia 3.1.2022)
Aróma: Celkom typická "weizenovská" aróma: pšenica, jemná kyselkavosť, klinčeky, fenoly na uzde, trošku aj kvasinky. 7/10
Farba: Zlatistá číra. 3/3
Pena: Vysoká, hustejšia a trvácnejšia slonovinová pena. 3/3
Chuť: Sladšie, výrazne sladovejšie, fenoly stále ustajnené, jemne korenisté, náznaky klinčekov a hruškového kompótu. 14.5/20
Horkosť: Mierna bylinná horkosť. Neprekáža, ale istý pocit začínajúcej drsnosti tam je. 2.5/3
Pocit v ústach: Stredne plné až ľahšie telo, vyššie sýtenie, suchšie na konci. 3/3
Celkový dojem: V chuti veľmi senzoricky nerozoznať vplyvy špeciálneho druhu pšenice. Iste, je možno na pocit trošku drsnejšia, menej sviežejšia, ale to môže byť aj receptom, resp. kvasinkami. Na piteľnosti to veľmi neuberá. Dávam si zárez na pažbu, a to mi asi stačí. 6/8 Bodovanie: 7 + 3 + 3 + 14.5 + 2.5 + 3 + 6 = 39 * 2 => 78/100
Včera sme ochutnali z limitovanej edície historických pív pivovaru Camba Bavaria Broyhahn a Grätzer, dnes na rad prišli ďalšie dva, známejšie Gose a neznáme Emmer. Pivný štýl gose sa u nás celkom ujal, niekoľko pokusov v rôznych variáciách sme mohli s väčším (Unorthodox - El Mariachi, Bittersweet Lamment, Hellstork - Lime Gose, Padre - Autobahn Leipziger, Lánius Gose...), menším úspechom zaznamenať aj u našich remeselných pivovaroch. S pivným štýlom Emmer sme sa doteraz nestretli, tak som zvedavý ako sa tento zabudnutý pivný štýl prejaví, emmer je istý druh obilia, pšenice, ktorá bola jednou z prvých domestikovaných plodín v horských oblastiach Európy a Ázie.
hodnotenie: bobo:

PIVOVAR: Camba Bavaria Gmbh, Gewerbering 3, 83370 Seeon-Seebruck, Nemecko
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 03. 01. 2022
DÁTUM SPOTREBY: 28. 07. 2022 
BALENIE: 330ml fľaša sklo hnedej farby
NÁKUP: eshop bavarian.sk
CENA: 9.90 € za 4-pack
NÁZOV: Camba Gose
TYP PIVA: Historické, 27. A Historical Beer: Gose (BJCP 2015), resp. 23. G European Sour Ale: Gose 
ALKOHOL: 4.5%
STUPŇOVITOSŤ: 9°
IBU: 16
ŠARŽA: (0928 1505)
ZLOŽENIE: voda, jačmenný plzeňský a pšeničný slad, chmeľ Hallertauer Tradition, kvasinky "Belgische Ale Hefe"
TEPLOTA PIVA: 9°C

Jemne sladová aróma po pšeničnom slade s decentným závanom soli, kyslasté biele bobuľové ovocie, biele víno, mierne fenoly, mierne chmeľovo korenisté, náznaky vône po kyseline mliečnej. Farba tekutiny svetložltá, číra, skoro iskrivá, pena snehobiela stredne vysoká, šumivá, rýchle opadla, nezanechala žiadnu stopu. V chuti mierne viac kyslasté po citróne, kyseline mliečnej, nezrelých egrešoch, suchšom bielom víne, ale aj kyslejšom zelenom jablku. Horkosť žiadna, to je v poriadku. Telo ľahké, nie vodnaté, nižšie sýtené, na začiatku veľmi mierne mazľavé, postupne sa to stráca, v závere je skôr suchšie, aj keď celkom vybalansované, čo sa týka kyslosti a slaného charakteru. Pitelnosť je dobrá, avšak chýba výraznejšie sýtenie, perlivý pocit, ale taktiež chuť koriandru, ktorý bohvie prečo bol vynechaný, možno chýba aj lactobacil, ktorý by upravil profil kyslosti, celkom fajn, ale očakávanie bolo však vyššie, vhodnejšie skôr na letné horúčavy (7.5, 3, 3, 15, 3, 2.5, 7) 41 - 82 - 8.2/10
NÁZOV: Camba Emmer
TYP PIVA: Historické, Wheat beer/emmer, 31A. Alternative Grain Beer (BJCP 2021)
ALKOHOL: 5.2%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
IBU: 13
ŠARŽA: (0928 1015)
ZLOŽENIE: voda, jačmenný plzeňský, pšeničný a emmer slad, chmeľ Hallertauer Tradition, kvasinky "Obergärige"
TEPLOTA PIVA: 9°C

Mierny závan vône po pšenici, chlebovej kôrke, decentný ester po banáne, trochu fenolovo-korenisté po klinčeku, celkovo skôr sladkastá aróma, chmeľová aróma veľmi decentná, trávnatá. Farba tekutiny zlatistá, opalizujúca, pena biela, stredne vysoká s kratšou trvácnosťou, zanecháva jemné stopy. V chuti decentne sladové, stopovo cukríkové tóny, med, ovocno esterové, banány, veľmi jemne aj klinčeky, korenisté akoby po ražnom slade, celkom dobre zladené, vyvážené. Horkosť po chmeli žiadna, skôr trochu drevnatá, korenistá. Telo stredne plné, až ľahšie, mierne mazlavé, sýtenie nižšie, na začiatku veľmi jemne ihličkuje, záver skôr sladkastý, ovocný. Celkovo pôsobí uhladene, pitelnosť dobrá, bez prekážok. Pripomína ľahší weizen. (8, 3, 2.5, 15, 2.5, 3, 6.5) 40.5 - 81 - 8.1/10

Poznámka, ako hodnotím pivá:
1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

Poznámka, po ochutnaní týchto dvoch pív som urobil taký malý experiment, zmiešal som obe v pomere 1:1, ... výsledok? toto bolo pre mňa fakt lepšie :).

#Gose #Weissbier #Camba Bavaria