Pivná turistika

02.01.2022 21:30 | adrik & bobo

Pivné pohľady: Mix historických pivných štýlov Camba Bavaria 1/2

Prvá časť mixu historických pivných štýlov od bavorského pivovaru Camba Bavaria. Dnes to boli Grätzer (Grodziskie) a Broyhahn (taktiež pšenica).

hodnotenie: adrik:

Grätzer od Camba Bavaria
Štýl: Grätzer
Zloženie: Voda, pšeničný slad, chmeľ, kvasinky.
ABV: 3.5 %
IBU: 20
Objem: 0,33L (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 27.07.2022 (degustácia 2.1.2022)
Aróma: Ľahko údená aróma, fenoly, leukoplast, mierne korenisté. 8/10
Farba: Svetložltá, číra. 3/3
Pena: Nižšia biela pena. Rýchlo a bez stopy opadla. 3/3
Chuť: V chuti je údenosť potlačená, výraznejšia vo vôni. Na povrch sa viac derie sladkosť, korenisto - pikantné tóny, veľmi ľahká kyselinka po pšenici a červeného jablka. 16.5/20
Horkosť: Veľmi nízka korenisto - chmeľová horkosť. 3/3
Pocit v ústach: Ľahšie, no nie vodové telo, vyššie až šumivé sýtenie, suchšie. 3/3
Celkový dojem: Nemám až toľko odpitých pív v tomto štýle, no môžem s kľudom povedať, že toto je príkladné a celkom dobre piteľné Grodziskie. Netreba sa báť tej údenosti, konkrétne pri tomto pive sa s ňou až tak nepreháňa. 6.5/8
Bodovanie: 8 + 3 + 3 + 16.5 + 3 + 3 + 6.5 => 43 * 2 => 86/100
Broyhahn od Camba Bavaria
Štýl: Broyhahn
Zloženie: Voda, jačmenný slad, pšeničný slad, chmeľ, kvasinky.
ABV: 5.6 %
IBU: 10
Objem: 0,33L (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 27.07.2022 (degustácia 2.1.2022)
Aróma: Ovocná aróma s miernou pšeničnou kyselinkou, červeným jabĺčkom, do toho trošku aj fenoly, kvasinky. 7/10
Farba: Zlatistá tekutina pripomínajúca ranný moč. A je číra. 3/3
Pena: Maličká biela pena, ktorá hneď bez stopy opadla. 1.5/3
Chuť: Opäť sladšie s pšeničnou kyselinkou a červeným jabĺčkom. Chvíľkami bylinné, korenisté až pikantné. 13.5/20
Horkosť: Veľmi nízka korenisto - chmeľová horkosť. 3/3
Pocit v ústach: Stredne plné až ľahšie telo, vyššie až šumivé sýtenie. 2.5/3
Celkový dojem: Dosť podobný chuťový profil (sladkosť, korenistosť) ako pri predošlom pive. Teda samozrejme, ak si odmyslím nadymený slad. Piteľnosť stredná až nižšia. Možno je to len o zvyku. 5.5/8
Bodované štýlom piteľné / nepiteľné.
Bodovanie: 7 + 3 + 1.5 + 13.5 + 3 + 2.5 + 5.5 => 36 * 2 => 72/100
Dnes som si spomenul, vlastne ma "nakopol" Adrik otázkou, že "Čo s tou Cambou?", tak dnes zabŕdneme tak trochu do histórie. Totiž všetky štyri pivá sa radia k historickým, niektoré ako Gose a Grätzer (viac známejšie ako Grodziskie) ktoré sa aj na Slovensku viacmenej objavujú, ale Emmer a Broyhahn ani veľmi nie, resp. som sa s nimi nestretol. Takže tieto pivné špeciality, limitky, si môžete vyskúšať, ochutnať v 4-packu pív od bavorského pivovaru Camba Bavaria. Pôvodne začínali v bavorskej dedinke Truchtlaching (2008) ako showroom výrobcu špičkovej pivovarskej technológie BrauKon, známej aj u nás (inštalácie v Kaltenecker, Brauhaus). "Broyhahn" je starobavorský pivný štýl pšeničného piva vareného v 16. storočí. Grätzer / Grodziskie pôvodne poľské, varí sa zo 100% nadymeného pšeničného sladu.
hodnotenie: bobo:

PIVOVAR: Camba Bavaria Gmbh, Gewerbering 3, 83370 Seeon-Seebruck, Nemecko
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 02. 01. 2022
DÁTUM SPOTREBY: 27. 07. 2022 
BALENIE: 330ml fľaša sklo hnedej farby
NÁKUP: eshop bavarian.sk
CENA: 9.90 € za 4-pack

NÁZOV: Camba Broyhahn
TYP PIVA: Historické, Broyhahn, wheat beer
ALKOHOL: 5.6%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
IBU: 10
ŠARŽA: (0927 1003)
ZLOŽENIE: voda, plzeňský, 
TEPLOTA PIVA: 9°C

Vo vôni ľajko sladové, po surovom ceste, cez to sa prediera jemne kyslejšia aróma po pšenici, bielom víne, bielom bobuľovom ovocí, ale aj decentne vôňa banánov a trochu fenolov (klinčeky), ale aj celkom výrazná vôňa po zelenom jablku, chmeľové aróma je skôr jemne korenisté. Farba tekutiny ľahko zahmlená, zlatistej farby, pena stredne vysoká, rýchle opadla, nezanechala žiadnu stopu. V chuti obdobné senzorické vnemy ako vo vôni, chuť obilninového cesta, kyslastosť po pšenici, bielom víne, hrozne, trochu pikantné a celkom v pozadí cukríkovo sladkasté. Horkosť strednej intenzity, korenistá, až jemne pikantná. Telo ľahšie, na pokraji vodnatosti, ale popri tom mazlavejší pocit, sýtenie stredné, na začiatku jemne ihličkuje na špičke jazyka, záver skôr ovocno-sladkastý. Pitelnosť dobrá, pôsobí ako taká ľahšia, rustikálnejšia a ostrejšia "pšenica", biele víno zo sudu. Moje prvé pivo tohto štýlu. (7.5, 3, 2, 14.5, 3, 2.5, 6.5) 39 - 78 - 7.8/10
NÁZOV: Camba Grätzer
TYP PIVA: Historické, Historical Beer: Piwo Grodiskie 27. A (BJCP 2015)
ALKOHOL: 3.5%
STUPŇOVITOSŤ: 9°
IBU: 20
ŠARŽA: (0927 1321)
ZLOŽENIE: voda, pšeničný slad, chmeľ Tettnanger, kvasinky "Obergärige" 
TEPLOTA PIVA: 8°C

Veľmi decentná aróma po údenine, dyme, ľahké fenoly, príjemne previazané. Farba tekutiny svetložltá, až slamová, číra, skoro iskrivá. Pena snehobielej farby, drobné bublinky, strednej hustoty, rýchlejšie opadla, nezanechala žiadnu stopu. V chuti veľmi jemne dymové, mierne sladové a kyselkavé po pšenici, mierne nasládlé, dobre previazané. Horkosť je po pripálenom dreve, trochu fenolové po leukoplaste. Telo ľahšie, sýtenie skôr nižšie, ako by bolo vhodné na tento pivný štýl. Celkovo veľmi dobre zvládnuté, aj chuťovo, aj vôňou, kľudne si ho môžu skúsiť tí, ktorí ešte Grodziskie neochutnali. Je ľahko pitelné. Dnes asi takto (9, 3, 2.5, 17, 3, 2.5, 7) 44 - 88 - 8.8/10 
Poznámka, ako hodnotím pivá:
1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

#Grodziskie #Weissbier #Camba Bavaria