Pivné pohľady: Love zo Stupavy
Dva zeleninové kyseláče zo Stupavaru: kapustový a cviklový.

ZeLove od Stupavar
Štýl: Sauerkraut Gose
Zloženie: Jačmenný, pšeničný, ovsený slad, voda, chmeľ, pivovarské kvasnice a šťava z kvasenej kapusty.
ABV: 4.4 %
Objem: 0.5 L (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 19.01.2026 (degustácia 27.10.2025)
Aróma: Na začiatku celkom sladké, sladové, cukríkové, kyslosť, aj octová, zľahka kapusta, ale aj zatuchlina, kvasinky. 6/10
Farba: Zlatá číra tekutina. 3/3
Pena: Vysoká slonovinová pena. Zanechávala stopy. 3/3
Chuť: Chuť lepšia ako vôňa. V chuti viac jušky, taktiež kyslosť po citróne, limete, výrazne sladové až chlebnaté, sladšie, s veľmi jemnou slanosťou na konci. 14/20
Horkosť: Chmeľová prirodzene žiadna. Horkejší vocas po kvasinkách. 2.5/3
Pocit v ústach: Ľahké telo, stredné až vyššie sýtenie, dlhý kyslý dojazd. 3/3
Celkový dojem: Priamočiaro kyslé. Napodiv svieže, dopiteľné. Teda ten, kto má rád / rada jušku. Jedna fľaša ako experiment bohapusto stačila. Jušky tiež naraz viac nevypijem. 6/8
Bodovanie: 6 + 3 + 3 + 14 + 2.5 + 3 + 6 => 37.5 * 2 => 75/100

Štýl: Beetroot Sour
Zloženie: Jačmenný, pšeničný, ovsený slad, voda, chmeľ, pivovarské kvasnice, zeleninová šťava, soľ a koriander.
ABV: 4.4 %
Objem: 0.5 L (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 27.10.2025 (degustácia 27.10.2025)
Aróma: Zemité po cvikle, sladšie, sirupové, parfémové, octová kyselinka, kvasinky. 6/10
Farba: Bordovo - vínová číra tekutina. 3/3
Pena: Vysoká a hustá tmavoružová pena. Trvácna. 3/3
Chuť: Sladké, sladové, chlebnaté, červené víno, málo cvikly, zemitosť stopovo, kyslosť po limete, citróne, octe, kapuste, veľmi jemná slanosť na konci. 13/20
Horkosť: Chmeľová prirodzene žiadna. Náznaky zemitosti. Horkejší vocas po kvasinkách. 2.5/3
Pocit v ústach: Veľmi ľahké telo, stredné až nižšie sýtenie, dlhý kyslý dojazd. 3/3
Celkový dojem: Toto by si zaslúžilo viac cvikly, nielen na farbu. Inak zrejme rovnaký základ, aj profil kvasiniek. 6/8
Bodovanie: 6 + 3 + 3 + 13 + 2.5 + 3 + 6 => 36.5 * 2 => 73/100

Na ostatnom bratislavskom Beer Station Feste som ako prvé pivo/ejl pil pastry sour z pivovaru Stupavar Phillyp´s Sour Maracuja Kiwi, Phillyp´s Sour cviKlove len ochutnal vzorku, ale dnes "na plno" a plus, v našich končinách, celkom raritu, sour ochutený šťavou z kvasenej kapusty Phillyp´s Sour zeLove... šak boli Dni zelá...
PIVOVAR: Stupavar spol. s r. o., Cementárska 15, 900 31 Stupava, SK
BALENIE: 0.5 l sklo fľaša hnedej farby
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 27. 10. 2025

TYP PIVA: Sour/Wild Ale, Pastry Sour Ale, Pastry Gose, označené ako Beetroot Sour
ALKOHOL: 4.4%
STUPŇOVITOSŤ: 11°
BALENIE: 0.5 l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, pšeničný slad, ovsený slad, chmeľ, zeleninová šťava (cvikla), soľ, koriander, pivovarské kvasnice
DÁTUM SPOTREBY: 1. 03. 2026
TEPLOTA PIVA: 9°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 7.5
Decentná zeleninová, zemitá aróma po červenej repe (ako inak), jogurtová kyselinka, bylinky.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Rubínovo-bordová tekutiny, zahmlená, skoro nepriehľadná, s tmavorubínovým odleskom.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vysoká pena tmavoružovej farby tvorená drobnými bublinkami, priam šľahačkovej štruktúry s dobrou retenciou, zanecháva mierne mapy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 15
Kyslastá chuť po mliečnej kyselinke (lactobacillus), so stredne intenzívnou zemitou chuťou červenej repy, tmavom lesnom, kyslejšom bobuľovom ovocí, víne, náznakovo po čerešniach, s ľahkou slanosťou, vybalansovaná.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Chmeľová horkosť neidentifikovaná, jemná trpkosť, zemitosť po dužine.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Stredne plné až ľahšie telo, stredne nasýtené, mazlavé, v závere suchšie s dlhšou kyselinkou.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7
Vcelku príjemne ochutené gose, cviklu cítiť, ale nie brutálne, dobre zachovaný pôvodný pivný štýl, je osviežujúce a ľahko pitelné. Viem si ho predstaviť ako nápoj k pečenej jahňacine, grilovaným krevetám, alebo k šalátu z kozieho syra... niečo iste skúsim.
HODNOTENIE: 41.5 - 83 - 8.3/10

TYP PIVA: Sour/Wild Ale, Pastry Sour Ale, Pastry Gose, označené ako Kapustové pivo
ALKOHOL: 4.4%
STUPŇOVITOSŤ: 11°
BALENIE: 0.5 l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, pšeničný slad, ovsený slad, chmeľ, šťava z kvasenej kapusty, pivovarské kvasnice
DÁTUM SPOTREBY: 19. 01. 2026
TEPLOTA PIVA: 9°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 7
Kyslastá aróma po mliečnom kvasení, po kvasenej kapuste, juške, skvasenom chlebe z kvašákov, stopovo chmeľovo bylinná s trochou slanej stopy, homeopaticky po brettkách, trochu funky, po vínovom sude.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavšia zlatistá farba tekutiny, mierne opalizujúca.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena farby slonovej kosti tvorená jemnými, drobnými bublinkami, hustejšia s dobrou retenciou, zanechala mierne mapy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 14
Veľmi ľahký sladový, chlebnatý základ, s jasnou stopou po mliečnej kyselinke, slanšej juške, funky, 5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Chmeľová horkosť neidentifikovaná, náznaky dreva.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Stredne plné až ľahšie telo, stredne nasýtené, mazlavé, svieže, v závere pôsobí výraznejšie kyslo-slano.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6.5
Nuž, ako experiment áno, niet čo vytknúť, je tam to, čo je popísané, iste dominuje šťava kvasenej kapusty a pitelnosť podľa toho, ako ste "nastavení" :), viem si ho predstaviť ako nápoj k ťažším pečeným mäsám (napr. pečený býk :) ), ale aj k zverine...
HODNOTENIE: 39.5 - 79 - 7.9/10
