Pivné pohľady: Dezertér
Segment nealkoholických pív sa odhodlalo atakovať aj niekoľko slovenských remeselných pivovarov. Či už úspešne, musí každý posúdiť sám. Za mňa až na niekoľko výnimiek to nebolo nič, k čomu by som sa ako šofér s radosťou vracal, takže stále je čo vylepšovať. A ako dopadlo nealko z Podkylavy?
Dezertér od Pivovar Eliáš
Štýl: Nealko
Zloženie: Voda, jačmenný slad, cukor, kokos, limetka, mäta, kyselina citrónová, kvasinky, prírodný limetkový extrakt, prírodný mätový extrakt, vitamín C.
ABV: maximálne 0.5 %
Objem: 500 ml (plechovka)
Minimálna trvanlivosť: 10. 7.22 (degustácia 24.1.2022)
Aróma: Všetko valcuje mäta; mentolové žuvačky, čokoládky After eight, na pozadí ľahká spálenina, pražený jačmeň, kokos neidentifikovaný. Akosi sa v tom všetkom stráca pivný charakter. 5/10
Farba: Kolová, nepriehľadná. 3/3
Pena: Šumivá hnedastá pena. Hneď opadla. 2/3
Chuť: Sladká, veľmi sladká, kyslé po limete, opäť mäta a čokoládky After eight, káva ani nie, ale skôr cigorka, pražené žalude, a ak kokos, tak hnedá škrupina než dužina. Viac malinovka ako pivo. 8.5/20
Horkosť: Dlhotrvajúca horkosť po praženom jačmeni, káve, teda spomínanej cigorke. Nevhodná. 1.5/3
Pocit v ústach: Prázdne až vodové telo, stredné sýtenie. 1/3
Celkový dojem: Kde začať? V zložení som našiel "suroviny", ktoré do remeselného piva nepatria. Alebo mi uchádza aj nejaký iný rozdiel medzi priemyselným a remeselným pivovarom? Kombinácia mäta, limetka a kokos? Ešte mi tam chýba zázvor a čili papričky. Ale prečo nie. Väčšinou oceňujem kreativitu pri receptoch, ale niekedy je menej viac. A konkrétne v tomto prípade nie sú chute nijak prepojené a napríklad taký kokos tam nie je cítiť ani stopovo. Celkovo to tiež pôsobí dosť umelo a tým pádom pre mňa aj nepitne - nedopil som ani jeden pohár. Nevidím žiaden dôvôd, prečo by som si túto limonádu mal dať ako šofér druhykrát. To naozaj radšej Kofolu. A túto voľbu budem odporúčať aj spolucestujúcim. Bohužiaľ. 3/8
PS: Jedno plus som predsa len našiel. Moja prvá plechovka s logom zálohovania.
PSS: Automat ju neberie. Vraj mám skúsiť iný prístroj alebo obal zrecyklovať.
Bodovanie: 5 + 3 + 2 + 8.5 + 1.5 + 1 + 3 => 24 * 2 => 48/100 Bude tomu už skoro rok, ako sme ochutnali pivá z Remeselného pivovaru Eliáš, prekvapili, teda vtom dobrom slova zmysle. Preto som neváhal s objednaním ich pív, ktoré sú už plnené do plechoviek a pridala sa k nim novinka v podobe tmavého nealkoholického piva s dosť nepopulárnym označením vojaka, ktorý utiekol z bojiska - Dezertér.
hodnotenie: bobo:
PIVOVAR: Remeselný pivovar Eliáš, Podkylava 9, 916 16 Podkylava, SK
NÁZOV: Dezertér
TYP PIVA: nealkoholické pivo ochutené, paster
BALENIE: 500ml alu plechovka
ALKOHOL: max. 0.5%
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, cukor, kokos, limetka, mäta, kyselina citrónová, prírodný limetkový extrakt, prírodný mätový extrakt, vitamín C, kvasinky
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 24. 01. 2022
DÁTUM MINIMÁLNEJ TRVANLIVOSTI: neuvedený
TEPLOTA PIVA: 9°C
NÁKUP: eshop nielenovocie.sk
CENA: 2.22€
Po rozporuplných skúsenostiach so "slovenskými nealko pivami" som pravdupovediac neočakával niečo vynímočné, skôr po dobrých (viď. link vyššie) skúsenostiach aspoň dobrý priemer.
Takže po poriadku. Po otvorení plechovky z nej vysyčala vôňa (skôr pach) pripomínajúca čistiaci prostriedok DIX s výraznejšou, ostrou arómou po mäte, tak trochu aj po Lesane. Veľmi jemne po odvetraní prvého nárazu sa objavila aróma čokolády After Eight, ale pôsobilo to dosť neprirodzene. Po naliatí tmavohnedej nepriehľadnej tekutiny sa vytvorila vyššia šumivá pena, riedka a zároveň napenená s veľmi krátkou trvácnosťou, nezanechala žiadnu stopu. No a chuť, v prvom momente umelo pôsobiaca kyslosť ako citrodeko, prechod cez ľahkú kávovinu, horkejšia chuť po šupke kakaových zŕn (cascara) a prechodom k počiatočnej kyselinke, medzitým mierna drevnatá zatuchlina (pravdepodobne pôvodcom je kokos). Telo veľmi ľahké, presnejšie vodnaté, sýtenie nižšie, to čo vás štípe je kombinácia prítomnosti mäty a kyslosti limetkového extraktu, resp. kyseliny askorbovej, v závere sťahuje ústa a je výraznejšie (pre citlivých na kyslé) pálivé v pažeráku. Pre poriadok len toľko, že som sa snažil nájsť nejaké pozitívum, ale po postupných štyroch napitiach som s týmto experimentom prestal a išiel užiť Maalox (žiadnemu menovanému produktu nerobím platenú reklamu, tobôž neplatenú). Takže, ako by tento produkt obstál podľa kritérií BJCP?, jednoducho a krátko zle, ak chcete, tak to dávam aj bodovo z ohľaduplnosti "0" nedávam, tak (4, 3, 1, 4, 1.5, 0.5, 1) 15 - 30 - 3.0/10
Ešte niekoľko postrehov
- jediným plusom je priznanie surovín, ktoré boli použité pri príprave tohto nápoja
- kombinácia limetky, kokosu a mäty je jednoducho kontraproduktívna... a v tmavom pive? ok, dnes sú v trende rôzne kombinácie aj "šialenosti", ale prečo táto skladba?
- z článku na web portály opive.sk zo 7. januára ma zaujala časť venovaná tomuto nápoju ... ono to "po dôkladných laboratórnych analýzach a testoch stability" (cit. článku web portálu opive) je fajn, ale to vôbec nestačí, aby senzorický profil zachraňovali testy a analýzy, to bol tvorca ozaj spokojný s výsledkom tak, že túto tekutinu pustil do predaja?, dokonca uvádza "Najviac hrdí sme na náš nový počin,..."
- keď som už takto otvorený, resp. možno nepríjemný, niekoľko zvláštnych označení v článku, s ktorými je možné polemizovať, alebo dať na pravú mieru, cit.: "výraznou praženou arómou a príjemnou čokoládovou chuťou osvieženou práve tropickou limetkou", spájať výrazne praženú arómu s príjemnou čokoládovou chuťou sa mi vidí asi takto, to prvé mi skôr sedí na arómu pripomínajúcu meltu - cigórkovú kávovinu, to druhé na horkú čokoládu, ale "tropická limetka", pokiaľ je mi známe, tak limetka patrí do rodu citrusov, nie do tropického ovocia (z pohľadu určenia, zaradenia druhu), aj keď jej pôvod je z oblasti juhovýchodnej Ázie
- uviesť, že (cit. článku web portálu opive) "Názov piva je slovnou hračkou, keďže väčšinou tmavé pivá sa radia k dezertným a naše alkoholické pivá máme označené hodnosťami, spojením nealka medzi alkoholickými pivami a dezertnými pivom vznikol názov Dezertér." je to zaujimavé konštatovanie, alebo zdôvodnenie. Dezertér nie je hodnosť, ale vojak, ktorý zbehol, teda môže mať hodností habadej, napríklad aj kapitána. Nesúhlasím ani s tvrdením, konštatovaním, že "väčšinou tmavé pivá sa radia k dezertným", to sa autor kde dozvedel?, je tmavý ležiak dezertným pivom?, je napríklad dry stout dezertným pivom?, je...? etc., áno, časť pív je možné takto označiť, ale nie sú "väčšinou" (Imperial Porter, Imperial Stout, Russian Imperial Stout, napríklad aj v kombinácii s niektorou surovinou ako čokoláda, javorový sirup, koreniny, orechy,...), a čo také barley wine?, to nie je "dezertné"?, nejde tu skôr o pivá s vysokým obsahom EPM?, objemom alkoholu?, alebo niečo z opačného brehu, ... čo také lambiky ochutené rôznym ovocím (napr. od 2.5% ABV pri Lindemans Frambois Lambic)? ... rozumieme si vlastne, že je to označenie uvedené správne?
- k etikete, údaj o dátume minimálnej trvanlivosti chýba, je to podstatná legislatívna povinnosť, o infantilnom poňatí designu a strate kontinuity vyobrazenia s ostatnými etiketami pív už ani nehovorím.
Je mi úprimne ľúto, že som musel tieto riadky napísať, ale po skúsenosti s touto tekutinou mi neostalo nič iné,... iba ak si ísť kúpiť akúkoľvek slovenskú verziu citro-koly. Mám úctu k práci ako takej, ale práve producent by ju mal mať voči svojim zákazníkom. Celkom dobre poznám históriu tohto producenta, tak som prekvapený, že takýto výrobok "pustil" na trh.
Poznámka: popísané senzorické zistenia sú moje, subjektívne, v žiadnom prípade si neosobujem to, že s celým textom môže, musí, alebo má ktokoľvek súhlasiť.