Pivné pohľady: Cé Í Päť
Pri návšteve Ostravy mi bolo doporučené navštíviť aj pivovar Dejf, ktorý sídli v neďalekej Studánke. Stačilo mi pozrieť na ich výber nesúci sa v slogane in IPA veritas navyše ma dostali ich etikety, takže bolo jasné, že tie kilometre navyše nebudú navyše. Do nášho seriálu som vybral pivo z experimentálnej rady pivovaru, a to Sour IPU s čiernymi ríbezľami a liči CI5. Ale v chladničke sa chladí napríklad aj IPA s africkými chmeľmi. O nej inokedy.
C15 od Pivovar Dejf
Štýl: Sour IPA
Zloženie: Voda, jačmenné, pšeničné a špeciálne slady, chmeľ.
ABV: 6.3 %
Objem: 0,33 l (tmavo zelená sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 29 08 2020
Hodnotenie: adrik
Aróma: Nakyslá, liči, citrusy, ríbezle, lesné ovocie, ale aj mierne zatuchnuté / handričkové. 7/10 Farba: Pekná sýta vínová farba. Silný zákal. 3/3
Pena: Béžova až ružovkastá pena, ktorá rýchlo opadla a zanechávala len minimálne stopy na hladine. 2/3
Chuť: Svieža kombinácia ovocia (ríbezlí, lesné ovocie) a kyslosti (liči, citrón). Marmeláda, kôstky, šupky. Veľmi suchý záver. 16/20
Horkosť: Žiadna, aj keď dozvuky sú celkom trpké. 2/3
Pocit v ústach: Slabšie telo, vysoké nasýtenie, lepkavá až mazľavá konzistencia, alkohol necítiť. 2/3 Celkový dojem: Dnes je trendom napchať do piva ovocie a hneď ho nazvať nejakým kyseláčom. Je toto ten prípad? Za mňa určite nie (som veľmi zvedavý na verdikt skúsenejšieho kolegu ;). Celkom príjemný experiment. Preberie vás hlavne v tomto letnom počasí. Som zvedavý na ďalšie pivá z tohto pivovaru. 6.5/8
Bodovanie: 7 + 3 + 2 + 16 + 2 + 2 + 6.5 = 38.5 * 2 = 77/100
Dnes sme si vybrali v ostatnom čase populárny pivný štýl, sour ejl, tentoraz sour IPA, možnosti vydali ejl z malinkého severomoravského pivovarčeku Dejf.
PIVOVAR: Pivovar Dejf, řemeslný pivovar, 2.května 390, Studénka, prevádzkovateľ GAUSS Trade s. r. o., Zahradní 586, Studénka, ČR
NÁZOV: Dejf C 15 Sour IPA Blackcurrant & Lychee
TYP PIVA: Sour IPA ochutená, 28 B. Mixed-Fermentation Sour Beer
ALKOHOL: 6.3%
STUPŇOVITOSŤ: 14°
BALENIE: 330ml sklo fľaša tmavozelenej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmene, pšeničná a špeciálne slady, chmeľ, kvasinky
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 26. 08. 2020
DÁTUM SPOTREBY: 29. 08. 2020
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 8°C
Hodnotenie: bobo
1. Aróma (1 - 10b.) : 7
V prvom momente poznatok, že vám tu chýba chmeľová aróma, aspoň som ju nevedel identifikovať, skôr nájdete ovocnú stopu po ríbezliach, po bobuľovom ovocí, kôstkach, ale aj veľmi jemnú kyselinku a náznak vlhkého dreva, je to také, viacmenej uhladené, nevýrazné, čo nie je až tak na škodu.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetlejšia rubínová farba tekutiny, jemne zahmlená.
3. Pena (1 - 3b.) : 2.5
Vyššia, ale relatívne rýchlo opadla, svetloružovej farby tvorená jemnými bublinkami, vytvorila jemný prstenec. 4. Chuť (1 - 20b.) : 13
Výraznejšia kyslejšia chuť po "citrodeku", badať aj stopy po limetke, ríbezliach, liči neviem identifikovať. Mierne zatuchlé, akoby po vlhkom dreve.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Nebadateľná intenzita chmeľovej horkosti, horkosť skôr po kôstkách, jemne drevnatá.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Ľahšie telo, ako by ste očakávali pri takomto plate, ale je to prirodzené, sýtenie je nižšie, v závere sa udržiava dlhotrvajúca kyselinka, sťahujúca. Celkom na koniec aj hrejivé, pálivé v žalúdku.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5
Nuž, ako sour ipa ma tento kyseláčik nejako nepresvedčil, skôr mi pripomínalo ospalé málo nasýtené berliner weisse, nie, nie je to vôbec zlé pitivo, len ho dobre zachladiť, iste vhodné aj do letných drinkov. Len keby ma po ňom nezačala páliť záha :(. Inak piteľnosť celkom dobrá, bez väčších prekážok. Pre mňa však asi jedna fľaštička stačila.
HODNOTENIE: 35 - 70 - 7.0/10
Pozn.: nie som si istý, či pri príprave a docielení požadovaného pH bola použitá metóda kettle sour a baktériami mliečného kvasenia, alebo jednoduchšie už kyselinou mliečnou, žalúdok a chuťové senzory sa prikláňajú k tej druhej, ale mýliť sa môžem.