Pivná turistika

05.01.2021 21:21 | adrik

Paprikator

Pivá od holandského Brouwerij De Molen s nenápadnými etiketami sú šialenstvá. Na druhej strane pekne si posedieť na terase budapeštianskeho pivovaru Reketye Brewing Co. pri brehu Dunaja má tiež svoje čaro. A čo môže výjsť spojením týchto dvoch pivovarov? No predsa Spiced Smoked Doppelbock s mletou červenou paprikou. Za papriku ďakujem svojmu Mikulášovi, ktorý sa bál jej pikantnosti.

Paprikator od Brouwerij De Molen / Reketye Brewing Co.
Štýl: Doppelbock / Specialty Smoked Beer
Zloženie: Voda, jačmenný slad (údený, Crystal, karamelový), chmeľ (Perle, Premiant, Saaz), údená mletá paprika, kvasinky.
ABV: 8 %
IBU: 18
Objem: 33cl (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 27-03-21 (degustácia 18.12.2020)
Aróma: Poriadne zaúdená a dymová aróma, jemne paprikové, pekne sladové. 8.5/10
Farba: Medená hnedá. Zahmlená tekutina. 3/3
Pena: Malá béžová pena, ktorá sa hneď bez stopy vytratila. 2/3
Chuť: Silne sladová chuť sprevádzaná čokoládou, kakaom, karamelom, jemne drevnaté a korenisté. Údenosť cítiť viac vo vôni ako v chuti, ale je tam a neprekáža, neprebíja. Pekne cítiť aj mletú papriku. 18/20
Horkosť: Decentná nevtieravá horkosť, ktorá zostáva aj po dopití. Dominantný je však stále slad. 3/3
Pocit v ústach: Plné telo, stredné nasýtenie, mierne hrejivé (nie alkoholovo) so suchším záverom. 3/3
Celkový dojem: Paprikator nie je zo štipľavej papriky, ale údenej maďarskej sladkej mletej. Tá tam parádne dopĺňa hutné tóny deklarovaného štýlu. Za mňa veľmi solídny údený paprikový Doppelbock. A keby bol ešte aj zo štipľavej papriky ... 7/8
Bodovanie: 8.5 + 3 + 2 + 18 + 3 + 3 + 7 = 44.5 * 2 = 89/100

#Doppelbock #Specialty Smoked Beer #Brouwerij De Molen #Reketye Brewing Co.