Pivná turistika

06.12.2020 20:13 | adrik

Medový Belgičan z Bavorska (z archívu)

Bavorský pivovar Brauhaus Riegele sa s pivom vie vyhrať. Okrem tradičných nemeckých pivných štýlov napríklad pre vrchne kvasené pivá používa trapistické kvasinky a svoje pivá necháva dozrievať v sudoch od kadečoho. Poďme ochutnať jedno takéto s dosť nevýraznou etiketou (vďaka Ixo za šaržu z marca 2017!).

"Táto špecialita vďačí za svoju chuť pridaniu medu a 12 mesačnému sekundárnemu kvaseniu trapistickými kvasinkami."

Dulcis 12 od Brauhaus Riegele
Štýl: Belgian Golden Strong Ale
Zloženie: Voda, sladový jačmeň, sladová pšenica, chmeľ, kvasinky.
ABV: 11 %
Aróma: Sladová, karamelová, medová, ale aj alkoholová.
Vzhľad: Pekná tmavozlatá farba, jemne zakalené. Krásna biela pena, dosť nestála.
Chuť: Viac sladová ako chmeľová s pekným prechodom od sladkosti k alkoholu. Ten tam je cítiť, ale je skrytý za sladkosťou medu a karamelu. K tomu jemnučké korenisté tóny, ale aj jablková štrúdľa.
Pocit v ústach: Ťažké telo. Mierne šumivé na jazyku. Mazľavé až lepkavé za medom. Pekne hrejivé. Vyrovnaná horkosť.
Celkový dojem: Med v pive aktívne nevyhľadávam a keby ho v tomto kúsku nebolo až toľko, krásne by vynikol Belgičan, ktorý je tam úplne v pozadí skrytý a vyčkáva. Tým by toto pivo aj pri 11 % alkoholu a hutnosti malo určite vyššiu piteľnosť a ŕíz. Takto všetko zaniká pod nánosom medu.

#Belgian Golden Strong Ale #Brauhaus Riegele