Pivná turistika

22.11.2020 22:50 | adrik

Luskáčik v jačmennom víne (z archívu)

Pre mňa najsympatickejší rakúsky pivovar Brew Age, časť tretia. Do tretice všetko dobré, preto som tentoraz zamieril poriadne vysoko. Na Barleywine s obsahom alkoholu 10%, pričom ho v tomto pivovare s týmto vysokým číslom nevynieslo ani do top trojky.

Čo je Barleywine alebo v preklade jačmenné víno? Ide o vrchne kvasené pivo s vysokým obsahom alkoholu (8% až 12%) vhodné na archiváciu. Vyznačuje sa silnou sladovou arómou, ovocnosťou s ďalšou pestrou škálou esterov od karamelu, sherry až po portské. Alkohol by mal byť zaoblený a v pozadí, jeho intenzita sa však stupňuje vekom. Farba sa môže pohybovať od zlatej, tmavého jantáru až po tmavohnedú. Silná, intenzívna, komplexná sladová chuť s miernou až vysokou sladkosťou. Prítomné môžu byť vínne esencie, taktiež alkohol, ten by ale nemal byť dominantný. Mierna až pomerne vysoká ovocnosť. Chmeľová horkosť by mala byť na úrovni sladového tela. Na záver príjemne alkoholovo hrejivé.
O rozdieloch medzi English Barley Wine a American Barleywine niekedy nabudúce.

"Intenzívny sladový charakter spárovaný s chuťou sušeného ovocia vedú k veľmi komplexnému, ale ľahko príjemnému pivu, a to aj s 10% ABV."

Schwarz Bräu Nussknacker od Brew Age
Štýl: Barleywine
Zloženie: Voda, slad (plzeňský, mníchovský, karamelový), chmeľ (Cascade, Chinook, Columbus), kvasinky.
ABV: 10 %
IBU: 65
Aróma: Výrazne sladová. Sušené hrozienka. Karamel. Ale aj alkohol.
Vzhľad: Impozantná krémová pena. Tmavohnedá gaštanová farba. Jemnulinko zakalené (aj keď som do pohára nevylial celý obsah fľaše, na spodku sa objavili kvasinky).
Chuť: Super silne sladová chuť bijúca sa s chmeľovou horkosťou, ktorá prerastá až do brutálnej duboviny. Do toho nastupuje alkohol, zbytková sladkosť a ľahký závan jabĺk.
Pocit v ústach: Ťažké sladové telo s ľahučkým nasýtením, ale neskutočnou horkosťou. Na konci veľmi hrejivé, čo je len plus.
Celkový dojem: Pre mnohých je sám o sebe tento štýl nepiteľný a ak by pri tenkrát poprvé narazili na tento kúsok, asi by už do ďalšieho skúmania tohoto štýlu nešli. Nejde vyslovene o zlé alebo nepiteľné pivo, ale ani o úplne reprezentatívny príklad štýlu Barleywine. Celkový dojem vyrušuje sladovo - chmeľová nevyrovnanosť, čo je dosť na škodu, pretože jeho vymrazená verzia (Iced Barleywine) s ešte väčším IBU a ABV pôsobila oveľa uhladenejšie. Možno nabudúce.

#Barleywine #Brew Age