Pivná turistika

30.04.2024 23:12 | adrik

Coffee Ale

Stupavarská dvojkooperácia: spojenie ejlu od Stupavaru a kávy z kaviarne Tma v hrnku.

Coffee Ale od Stupavar
Štýl: Pale Ale
Zloženie: Jačmenný slad, voda, chmeľ, kvasnice, laktóza, káva z kaviarne Tma.
ABV: 4.8 %
Objem: 0.5 L (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 24.06.2024 (degustácia 30.4.2024)
Aróma: Jasná káva hneď od začiatku, kávové rezy, keksíkové, sladšie, sladové, veľmi ľahko kôstkové ovocie. 7.5/10
Farba: Tmavšia oranžová jemne zahmlená tekutina. 3/3
Pena: Vyššia slonovinová pena. Trvácna. 3/3
Chuť: Rovnako sladšie po laktóze, kôstkové ovocie, čerstvo namletá káva, spálenina, lógr, kôstkové ovocie, na pozadí surovejšia "stupavarská" sladová linka. 13/20
Horkosť: Chmeľová neidentifikovaná. Horkosť po káve, praženine. Zostáva aj po dopití. 2.5/3
Pocit v ústach: Stredne plné až ľahšie telo, nižšie sýtenie, mazľavé, suchší dojazd, ktorý zostáva na podnebí aj po dopití. 2.5/3
Celkový dojem: Za mňa prekvapenie. Spomínanú stupavarskú linku preráža káva, ale nie jej veľa, takže tento ejl zvládnu s prehľadom aj nekávičkári ako som napríklad ja. Piteľnosť dobrá, ideálne na obzvláštnenie ponuky. 6/8
Bodovanie: 7.5 + 3 + 3 + 13 + 2.5 + 2.5 + 6 => 37.5 * 2 => 75/100

#Pale Ale #Stupavar

Pivné pohľady: Biely Stout

07.12.2020 09:50 | adrik & bobo

White Stout (Golden alebo Blonde Stout) vznikne v dôsledku vynechania tmavých pražených obilných sladov a ich nahradením kávou, kakaom alebo vanilkou. Tie sa zväčša pridávajú až po fermentácii, aby pivu dodali horkosť a pražený charakter. Pre plnší pocit v ústach sa tiež pridáva ovos.
O tento u nás úplne neprebádaný štýl (až výstrelok?) sa pokúsila trojica pivovarov. Pivo sa varilo u nás na východe a ako dopadlo?

#White Stout #Padre Brewing Company #Stupavar #Dvorný pivovar Sedem Kohútov