Pivná turistika

26.12.2021 21:53 | adrik

Blackout

Jeden z najnovších českých a možno aj najmladší brnenský pivovar KOS (opravte ma, ak sa mýlim) podľa kuloárnych informácií "obsadil" predošlú technológiu po pivovare Lucky Bastard. Okrem ležiakov či pšenice sa nebáli uvariť aj Berliner Weisse či Gose. Ja som sa zatiaľ dostal len k ich tmavému ležiaku (vďaka MV + MV!).

Blackout od Pivovar KOS
Štýl: Czech Dark Lager
Zloženie: Voda, jačmenné slady (plzenský, mníchovský, Special X, kyslý, čokoládový), pražený jačmeň, chmeľové produkty (Vital).
EPM: 11°
ABV: 4.5 %
Objem: 0,5 l (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: neuvedená (degustácia 26.12.2021)
Aróma: Výraznejšia pražená aróma, jemne čokoláda, káva či karamel, cítiť aj kyslosť, černice, tmavé lesné ovocie, na pozadí aj kvasinky / handrička, ale úplne minimálne. 7/10
Farba: Mahagónová, tmavohnedá, nepriehľadná. 3/3
Pena: Vysoká a hustá šľahačková tmavobéžová pena. Držala sa statočne celý čas. 3/3
Chuť: Opäť dominantný pražený jačmeň, zľahka tmavá čokoláda, máličko karamel a kávovina, ale skôr spálenina, jemne obilninová a kyslejšia chuť, ale na uzde, nejako extra neprekáža a nevyskakuje. Opäť pozadie ledva badateľné po handričke. 14/20
Horkosť: Jemná korenisto - chmeľová horkosť. V horkosti viac dominuje pražený jačmeň. Ten cítite aj po dopití. 2.5/3
Pocit v ústach: Ľahšie telo, stredné až vyššie sýtenie, celkom suché. 2/3
Celkový dojem: Nie je to průser, práve naopak: v pohode piteľný tmavý ležiak (nezistené žiadne technologické vady) s ľahším telom, avšak určite by som do budúcna ubral praženého jačmeňa respektíve tmavých sladov. Pomôže to k ešte väčšej piteľnosti. Inak som zvedavý aj na ďalšie počiny. Nech už som v Brne! 6/8
Bodovanie: 7 + 3 + 3 + 14 + 2.5 + 2 + 6 = 37.5 * 2 = 75/100

#Czech Dark Lager #Pivovar KOS