Pivná turistika

04.08.2021 11:04 | adrik & bobo

Pivné pohľady: Maravar Gose

Po pol roku sme dali s Bobom šancu Minipivovaru Maravar a ich pivu druhu Gose - osviežujúcemu letnému kyseláču so štipkou morskej soli.

hodnotenie: adrik:

Gose od Minipivovar Maravar
Štýl: Gose
Zloženie: Voda, pšeničné a jačmenné slady, upravebý chmeľ, pivovarnícke kvasnice.
ABV: 4 %
IBU: 11
Objem: na fľaši neuvedený - na eshope 0,33l (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 15.09.21 (degustácia 1.8.2021)
Aróma: Jemný závan kyselinky, mliečneho kvasenia, citrónová (citrodeko), sladko cúkríková až parfémová. 6/10
Farba: Slamovožltá takmer číta tekutina. 3/3
Pena: Vysoká biela smotanová pena. Dlhotrvácna. 3/3
Chuť: Kyslosť je v chuti viac výraznejšia, skôr po citrónoch, ale hlavne kyseline mliečnej, Minimálna slanosť s ľahučko obilninovým záverom. 13/20
Horkosť: Ľahký citrusová horkosť. 2.5/3
Pocit v ústach: NIžšie až prázdnejšie telo, vyššie sýtenie, dosť lepkavé, mazľavé. 2/3
Celkový dojem: Prvé dopité pivo od Maravaru. Konečne to nie je na kanál, ale ani ukážkové Gose. Ešte vyladiť ten domovaričský pokus s Kettle souringom a vhodným pomerom kyseliny mliečnej, poprípade tento ľahký kyseláč niečím nainfúzovať a bude to na dobrej ceste. 5.5/8
PS: Ani po pol roku neupravené etikety ohľadom % alkoholu, dátumu spotreby a objemu.
Bodovanie: 6 + 3 + 3 + 13 + 2.5 + 2 + 5.5 = 35 * 2 = 70/100
Po dlhšej dobe ďalšie stretnutie s pivom/ejlom z Maravaru, skoro by som povedal, že je to "stretnutie tretieho druhu"... bez irónie. Konečne som sa dostal k ich produkcii, ktorú môžem aj s časti pochváliť. Tak takto som vnímal ich Gose.

hodnotenie: bobo:

PIVOVAR: Minipivovar Maravar, Proad Plus s. r. o., Liptovský Trnovec 294, 031 01 Liptovský Trnovec, SK
NÁZOV: Maravar Gose kvasinkové
TYP PIVA: sour, gose
ALKOHOL: 4.0%
STUPŇOVITOSŤ: 11°
IBU: 11
BALENIE: 330ml l fľaša sklo hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, pšeničné a jačmenné slady, upravený chmeľ, pivovarské kvasnice (neuvedené - soľ, koriander, lactobacilus/ketle souring, ak boli použité... čo je predpokladom pri príprave tohto pivného štýlu).
DÁTUM SPOTREBY: 15. 09. 2021
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 02. 08. 2021
TEPLOTA PIVA: 9°C

1. Aróma (1 - 10b.) : 6.5
Decentná mliečno-jogurtová kyselinka, citrusy - citrón, po kyslom egreši, ale aj po pomaranči s nasládlou stopou po medovom pláste, cukríková aróma, náznaky po surovom zrne a čerstvom ceste, kvasinkách, hladké.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Svetlejšia zlatisto-žltá s veľmi jemným oparom.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Vyššia pena bielej farby, tvorená drobnejšími bublinkami, hustá, priam krémová, trvácna.  
4. Chuť (1 - 20b.) : 14
Mliečna kyslosť, ktorá pôsobí trochu ako citrón (pôsobí umelo), trochu ako nezrelé egreše, resp.nezrelé kôstkové ovocie. Mierna sladovosť po obilnom zrne, chlebovom ceste, slanosť je náznaková, prijateľná.
5. Horkosť (1 - b.) : 3
Veľmi málo badateľná chmeľová horkosť, typická pre tento pivný štýl.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Ľahšie telo, ale nie vodnaté, nižšie až stredne sýtené, chcelo by to podstatne vyššie nasýtenie, suchý chvostík.  Po dopití (pravdepodobne z použitia kyseliny mliečnej) pálila záha. Otázka? k spôsobu prípravy, lactobacilus/ketle souring?, nebol som pri varení, ale prikláňam sa, že (prípustný, jednoduchší spôsob) príprava tohto gose sa diala technikou kettle souring. 
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6
Vcelku vyrovnané (aj keď na gose mierne ospalé), dobre pijúce sa gose bez vážnych nedostatkov, prijal by som vyššie nasýtenie (optimálne na úroveň niečo okolo 3 (pri tretinkovej sklenenej fľaši), odporúčané pre tento štýl je 2.5 - 4 obj. CO2, iste by pomohlo lepšiemu vnímaniu organoleptických vlastností typických pre tento pivný štýl.  
Pozn.: najvydarenejšie pivo/ejl z ich produkcie (s drobnými nedostatkami, ktoré je možné v budúcnosti odstrániť), v štýle, aj v senzorických vlastnostiach. 
HODNOTENIE: 37.5 - 75 - 7.5/10

#Gose #Minipivovar Maravar