Pivná turistika

10.04.2020 12:32 | adrik

Každý deň je dobrý

Weizeny mám rád, ale zatiaľ žiaden nevyhral (alebo sa iba tesne stretol) nad dobre ošetreným čapovaným Edelweissom. Pre niekoho možno sračka z veľkého pivovaru ... U nás tento štýl veľkú tradíciu nemá, avšak raz za čas sa nájdu aj výnimky. Napríklad na severe Slovenska (keby som chcel podpichovať, tak na juhu Poľska ;), kde klasickú pšenicu zmiešali s pomarančovou dužinou.


Guten Tag od Berhet
Štýl: Weissbier - Hefeweizen
Zloženie: Voda, slady: pšeničné, jačmenné (Plzeňský, Carahell), chmele (Saaz), kvasinky (WB-06), dužina z pomarančov.
ABV: 5.4 %
IBU: 20
Aróma: Sladová, bylinná, jemne banány a pomarančová kôra. Cítiť aj kvasinky. 6.5/10
Farba: Tmavožltá, až do oranžova. Poriadne kalné, až džúsové. 2.5/3
Pena: Takmer žiadna a bez stôp. 1/3
Chuť: Našťastie žiadne banány, radšej sa zájde k pomarančom. Slušne korenisté (koriander, klinčeky). Minimálne stopy po pšeničnej nakyslosti. Dozvuky sladké, možno až moc. Tiež na konci trochu parfémové. 11/20
Horkosť: Nízka. Horká skôr od pomarančov. 2/3
Pocit v ústach: Vysoké nasýtenie (bublinky sú všade), ľahšie až vodové telo. 1/3
Celkový dojem: Dobre piteľný ľahší weizen na leto. Účel splní, smäd zaženie, dá sa rýchlo vypiť. Nič ďalej by som za tým nehľadal. 4/8
Bodovanie: 6.5 + 2.5 + 1 + 11 + 2 + 1 + 4 = 28 * 2 = 56/100

#Weissbier #Berhet